“We willen afrekenen met de salarisachterstand ten opzichte van het bedrijfsleven”, Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “20 jaar lang lopen de zorgmedewerkers al 6 tot 9 procent achter in beloning. Dat moeten we als samenleving niet langer accepteren.”
Zat niet meer in
Over de afgesloten cao voor de vvt zegt De Haas dat er niet meer inzat. “Maar ook de werkgevers zijn het met de vakbonden eens dat de werknemers meer verdienen. In november overhandigden vakbonden en werkgevers samen het manifest “De medewerker op 1” aan de Tweede Kamer. Een 8-punten plan dat het werken in de VVT weer aantrekkelijker moet maken.”
Peter Koopman
Nadat beroepsvakbond NU ‘91 dit bij de CAO onderhandelingen UMC’s in 2021 als eerste binnenbracht (op basis van het SER advies 12 mei 2021) is nu ook de vakcentrale FNV in deze actief. Mooi! Het betreft een verschil met de publieke sector van 6% en 9% met marktsectoren ( peil 2020 ). Een en ander ontstaan zo’n 20 jaar geleden bij de vaststelling van de OVA systematiek, waarbij overigens ook vakcentrales betrokken waren. Eind 2021 liet VWS Minister de Jonge liet van deze “Loonkloof”. 1,13% repareren. Echter, naast een loonkloof is dit ook een kloof van de betreffende ABP en PFZW pensioengrondslag geworden. Reparatie van de in de zorgsector vele relatief kleine pensioenen ( door deeltijdaanstellingen wegens gemis kinderopvang en wijziging eindloon in middelloon ) zou zeker ook rechtvaardig zijn!