Ze zei in haar oratie‘ ‘Verpleegkunde in de geestelijke gezondheidszorg; Anders willen. Anders doen’ dat een benadering waarbij de patiënt centraal staat, met aandacht voor onderliggende factoren, sociale rollen, identiteitsontwikkeling en persoonlijk herstel een betere aanpak is.
Andere focus
In de ggz wordt volgens Boonstra al lange tijd praat over het verbreden van de focus. Maar in de praktijk wordt het nog ‘veel te weinig’ toegepast. “Ondertussen zorgen lange wachtlijsten ervoor dat veel mensen die hulp nodig hebben, niet de juiste zorg krijgen”, zegt ze.
Meer ruimte nodig
“Dit komt deels doordat er te veel nadruk gelegd wordt op symptoombehandeling, ziekte en genezing vanuit het medisch model, waar zowel de organisatie als de financiering van de zorg op gebaseerd zijn. Het gevolg hiervan is dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg en dat verpleegkundigen hun vak niet optimaal kunnen uitoefenen. Als we écht de focus willen verleggen van ziekte naar gezondheid, dan moeten we de verpleegkundige discipline meer ruimte bieden.”
Peter Koopman
Het lijkt vanzelfsprekend om “gezond bestaan” als doel te kiezen en niet de “afwezigheid van ziekte”! In het IZA is dit recent ook afgesproken en daarmee is toepassen van de inhoud van “verpleegkunde” zeer vanzelfsprekend geworden. Professor en verpleegkundig specialist GGZ, Nynke Boonstra, verwoordde dit treffend in haar oratie. De WHO heeft eerder haar definitie van “gezondheid” aangepast en nu is het zaak om het stelsel ( oa bekostiging ) daarop aan te passen. Verpleegkundigen zijn geen “assistenten”, maar dragen bij aan herstel van gezond gedrag en functioneren en dit niet alleen in de Geestelijke GezondheidsZorg ( GGZ ). Zie ook art. 33 Wet BIG over (basis-) deskundigheid van alle verpleegkundigen in Nederland en uitgewerkt in het beroepsprofiel en onderwijsprofielen/curricula. Voormelde ( inter-) nationale BEROEPsinhoud hoeft dus niet in functie-omschrijvingen opgenomen te worden, want is vanzelfsprekend bij aanstelling van een verpleegkundige in een van de vele locale FUNCTIE’s.