Op 16 juni meldde Skipr dat driekwart van de SEH’s niet voldoet aan de normen van het Kwaliteitskader Spoedzorgketen. Het was koren op de molen van degenen die vinden dat er te veel SEH’s zijn in ons land.
Is het personeel bekwaam?
Het RIVM heeft vijftien criteria getoetst. Het belangrijkste gaat over bekwaam personeel: “Is er tijdens openingstijden van de SEH altijd een SEH-arts (KNMG-geregistreerd) of medisch specialist aanwezig die minimaal de cursus Advanced Life Support (ALS) en de cursus Advanced Pediatric Life Support (APLS) afgerond heeft? Of indien niet aanwezig, is er dan een arts-assistent (AIOS/ANIOS) op de SEH aanwezig die minimaal 1 jaar klinische ervaring heeft, waarvan ten minste een half jaar in een poortspecialisme, anesthesiologie of intensive care?” Op deze vraag geven negen ziekenhuizen aan dat ze niet aan de eis voldoen (waarbij twee van de negen dat mogelijk wel doen, maar naar Advanced Trauma Life Support en ABC refereren). Dat er zeven, mogelijk negen ziekenhuizen zijn die dit niet redden, is ernstig, en hier zou wat mij betreft best gehandhaafd mogen worden. Of het kleine of grote ziekenhuizen zijn, zegt het RIVM niet. Het zal mij benieuwen.
Naast deze kernvraag zijn er veertien andere vragen. Echter, de gebreken gaan daar vooral over trivia of komen door onduidelijke vraagstelling. Een voorbeeld: vijf ziekenhuizen zeggen ‘nee’ op bereikbaarheid van radiotherapie. Ik denk dat deze ziekenhuizen ‘niet van toepassing’ hadden moeten invullen. Even daargelaten wat de spoedeisende meerwaarde is van een bereikbare radiotherapeut midden in de nacht: dertig ziekenhuizen beweren dat de radiotherapeut niet alleen bereikbaar is, maar zelfs beschikbaar. Terwijl volgens de beantwoording de gynaecoloog in maar negen ziekenhuizen bereikbaar en beschikbaar zou zijn…
De nuance
En zo zijn er nog wat vragen waarvan ik vermoed dat de beantwoording niet klopt. Die nuance maakt RIVM zelf gelukkig ook: “De resultaten van deze inventarisatie moeten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Dit jaar zijn voor het eerst alle 15 kwaliteitsnormen gericht op de SEH uitgevraagd (…). De vragenlijst kan op sommige onderdelen nog doorontwikkeld worden. Een aantal vragen kan bijvoorbeeld scherper worden geformuleerd om de kans te minimaliseren dat ziekenhuizen de vragen verschillend interpreteren.”
Het is goed dat er een kwaliteitskader spoedzorgketen is. En als het ziekenhuizen niet lukt om gekwalificeerd personeel te regelen, vraagt dat om actie. Maar de conclusie dat de spoed in driekwart van onze ziekenhuizen niet goed is, is flauwekul.
Robert Kreis
Goede analyse Hugo
Dank. Ook een voorbeeld van hoe belangrijk het is om het bronmateriaal na te kijken.