De agressie varieert van verbale uitbarstingen tot fysiek geweld. De groeiende druk op de zorg wordt aangemerkt als hoofdoorzaak voor deze verontrustende trend. Assistenten zijn vaak het doelwit van scheldpartijen en bedreigingen.
Sommige praktijken in Rotterdam-Zuid hebben zelfs permanente bewaking ingezet. Hoewel meldingen van agressie redelijk stabiel blijven, neemt de intensiteit en ernst toe. De lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vergroten de druk op huisartsen, wat mogelijk bijdraagt aan de agressieve reacties.
Aangifte
Ondanks de uitdagingen blijkt uit het onderzoek dat slechts 10 procent tot 15 procent van de gevallen daadwerkelijk aangifte doet. Het complexe karakter van de huisarts-patiëntrelatie, inclusief beroepsgeheim en zorgplicht, bemoeilijkt het nemen van juridische stappen.
De gevolgen van deze agressie hebben negatieve invloed op de geestelijke gezondheid van medische professionals, wat zelfs kan leiden tot uitval. Dit zet extra druk op een reeds tekort aan personeel in de zorgsector.