“Tien procent van het totale aantal ziekenhuisopnames is gerelateerd aan alcoholproblemen. Het is belangrijk om iedereen bewust te maken van de effecten van alcohol om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen”, zegt maag-, darm- en leverarts (MDL) Henk-Marijn de Jonge.
Problematisch alcoholgebruik
De Jonge behandelt regelmatig patiënten die te maken hebben met gezondheidsklachten gerelateerd aan alcoholgebruik. Hij schat dat 20 tot 30 procent van alle patiënten die hij op de MDL-afdeling ziet, kampt met problematisch alcoholgebruik.
Weinig alcohol drinken, gezond eten, niet roken, voldoende bewegen en genoeg ontspannen zijn belangrijk voor een gezonde leefstijl. Leefstijl speelt een rol bij het ontstaan en voorkomen van vele aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, geheugenverlies en kanker.
Alcoholpauze
Als eerste ziekenhuis in Nederland kunnen patiënten van het JBZ zich vrijwillig aanmelden voor een alcoholpauze bij IkPas, speciaal voor patiënten. Uniek aan dit programma is dat deelnemers twee keer per week een nieuwsbrief ontvangen. Hierin staan onder andere tips en interviews met zorgverleners uit het JBZ. Ook is er een forum en een database met alcoholvrije recepten om de alcoholpauze succesvol te voltooien.
“In het JBZ proberen we met projecten en trainingen alcoholgebruik bespreekbaar te maken. Wanneer een patiënt extra ondersteuning nodig heeft, werken we samen met hulporganisaties in de regio om begeleiding te bieden”, zegt Jacqueline Bisschop, projectleider alcoholproblematiek in het JBZ. “Veel IkPas-deelnemers ervaren, naast bewustwording, ook positieve lichamelijke veranderingen: ze voelen zich fitter en scherper en slapen beter.”
Onderzoek
De pilot is toegankelijk voor alle poliklinische patiënten van de MDL-afdeling en het Leefstijlloket van het JBZ. IkPas voor patiënten van het JBZ is een nieuwe ontwikkeling. Aan deelnemers wordt daarom gevraagd om mee te doen aan een onderzoek om de effecten en ervaringen van de pilot mee te kunnen nemen voor de toekomst.