Eerder stuurden de brancheorganisaties VGN, ActiZ, de Nederlandse ggz en de NVZ al een brief aan de zorgministers over de sterk afnemende concurrentiepositie van de zorg op de arbeidsmarkt, maar dit had volgens de organisaties ‘niet het gewenste effect op het departement’. Daarom sturen ze nu een ‘aanmaning’ naar de Tweede Kamer waarin wordt aangedrongen om de loonkloof tussen de zorg en de markt onderwerp van debat te maken tijdens de komende Algemene Politieke Beschouwingen.
Verschil verkleinen
Volgens de brancheorganisaties blijft de loonkloof tussen de markt en de zorgsector te groot, ook nadat is geïnvesteerd in de nieuwe cao’s. De organisaties willen het overgebleven verschil – door de SER becijferd tussen de 6 en 9 procent – verkleinen.
Nieuwe loonstijging niet meegenomen
De brancheorganisaties halen het CPB aan die stelt dat de marktsalarissen in 2023 tot nu toe meer gestegen zijn dan in het voorjaar was geraamd. “Maar deze loonstijging is in de nieuwe rijksbegroting niet meegenomen in de bijdrage die de overheid betaalt voor arbeidskosten in de zorgsector. Daardoor groeit de loonkloof nu juist weer”, zo laat VGN weten.
Rode cijfers
Zorgorganisaties gaan nu volgens de branche ‘tot het uiterste’ om voldoende personeel te vinden en te behouden. “Dit valt niet mee, omdat de kosten ook als gevolg van het ziekteverzuim hoog blijven. Waardoor zorgaanbieders zich genoodzaakt zien om steeds meer zzp’ers in te zetten. Met als gevolg dat een snel toenemend aantal zorgorganisaties rode cijfers schrijft”, aldus de VGN, ook namens de bracheorganisaties.
Peter Koopman
Prima deze zoveelste actie vanuit de werkgeverskant in de zorgsector. Sinds “de Zorg” (containerbegrip) geen publieke, maar marktsector werd en concurrentie tussen en binnen Branches “normaal” werd is het onrechtvaardig om deze gelijkstelling met de marktsectoren o.a. qua loongebouw ( en pensioengrondslag ) niet toe te staan. Een terugkeer in de publieke sector ( ambtenarenhonorering ) is geen beleid en dus geen referentie in deze! Hoewel VWS de laatste tijd wel aandringt op “samenwerking in de regio” (IZA). Inmiddels loopt de loonkloof voor de middenberoepen ( oa verpleegkundigen en verzorgenden IG ) op naar ruim 10% ( naast de huidige inflatie compensaties en basis is peil 2020 zie SER rapport ), ondanks de eerste reparatie daarvan met 1,13% in 2021 door VWS Minister de Jonge ( 625 miljoen euro ).