Dat beeld van die trouwe dokter, daar dacht ik aan toen ik een tijdje geleden een column van een huisarts las. Ze vertelde hoe ze een oudere patiënt meer tijd en aandacht gaf dan ze eigenlijk had, wat de rest van de dag leidde tot veel inhaalstress. Ze raffelde consulten af, koffie en lunch sloeg ze maar over, en toen ze uiteindelijk naar huis ging, had ze barstende hoofdpijn.
Ik heb te doen met deze huisarts. Tijd voor je patiënt is belangrijk als je goede zorg wilt verlenen, en dat willen we uiteraard allemaal. Enige ruimte in je planning is gewenst, ook voor de dokter. En niemand wil terug naar die jaren van volledige opoffering. Maar hoe pak je dat aan?
Passende zorg
Eigenlijk past dit verhaal naadloos bij het concept passende zorg. Het gaat daarbij om zorg die is afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden van de patiënt. Het bovenstaande voorbeeld maakt duidelijk dat huisartsen een belangrijke rol blijven spelen in de eerste lijn, maar dat nauwe samenwerking met andere zorgverleners zinvol kan zijn. Fysiotherapeuten bijvoorbeeld. Een aanzienlijk deel van zorg in de eerste lijn is immers beweegzorg, bij uitstek ons werkterrein. Heupen, enkels, knie, nek, noem maar op.
Uiteraard valt er veel meer te zeggen over de toekomst van de zorg in Nederland. Het mooie is dat hier in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer een debat over wordt georganiseerd met kandidaat-leden van de Tweede Kamer. Het vindt plaats op 13 november in Utrecht. Van harte aanbevolen!
Guido van Woerkom
Voorzitter KNGF