Ook lekt er nu al meer en meer zorggeld weg. Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, vindt het hoog tijd voor het ‘eerlijke’ verhaal. Hij licht dit toe in een interview met Trouw.
Eigen risico
Het idee om de verplichte eigen bijdrage in de zorgverzekering te schrappen, kost jaarlijks vijf a zes miljard euro. Dat is op te lossen door de zorgpremie te verhogen of door een extra bijdrage van de overheid. Of door een greep te doen in het Klimaatfonds, zoals sommige partijen willen. In alle gevallen kost dat de burger geld.
Solidariteit
Een groter gevaar is dat premieverhoging de solidariteit onder druk zet, zegt Bos: “Dan zullen er steeds meer mensen zijn die zeggen: ‘Ik wil die premie wel voor mezelf betalen, maar niet voor die ander. Die zoekt het zelf maar uit.’” Iets dergelijks gebeurt al bij de vrijwillige verhoging van het eigen risico tot 885 euro. Voor dat laatste kiezen vooral mensen met een goede gezondheid, die betalen minder premie. Bos wil deze mogelijkheid dan ook afschaffen.
Dure medicijnen
Demissionair minister Kuipers weigert soms de toelating van te dure medicijnen in het basispakket. Politici die nu roepen dat ze alle medicijnen beschikbaar willen stellen voor iedereen, zijn onverantwoord bezig, vindt Bos. “Daarmee zegt ze in feite tegen die farmaceut: ‘Wat je ook rekent, ik zal het betalen. Sommige medicijnen zijn nu al veel te duur en feitelijk geef je dan een blanco cheque aan de farmaceuten om ze nog duurder te maken.”
Weglekken zorggeld
Bos zegt er grote moeite mee te hebben dat er nu al jaarlijks tientallen miljoenen euro’s weglekken uit de zorg. Hij noemt bijvoorbeeld de vergelijkingssites waarmee zorgverzekeraars klanten proberen te werven. Maar ook het verhogen van omzetdrempels voor fusies en overnames. Door telkens een klein bedrijf over te nemen, zijn grote conglomeraten ontstaan. Tenslotte waarschuwt Bos voor de toenemende invloed van private equity in onder meer de huisartsenzorg, fysiotherapie en ouderenzorg. “We weten waar private equity op uit is: zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk rendement, cashen en dan weer te vertrekken.”
Jorrit Stroosma
Ik vindt het opmerkelijk dat het eigen risico afschaffen 5 á 6 miljard euro kost (in andere berichten was het 3 en 4,5 miljard euro, ze weten het zelf volgens mij ook niet meer). Dat zou betekenen dat 70-80% van de zorgverzekerde Nederlanders jaarlijks hun eigen risico opgebruikt, dus dan maken tussen de 10 en 12 miljoen Nederlanders jaarlijks gebruik van de zorg die gefinancierd wordt vanuit de zorgverzekeraars waar het eigen risico voor geldt. Ziekenhuisopnames per jaar is ~2,8 miljoen, GGZ heeft ~1,1 miljoen gebruikers, wijkverpleging ~600.000 gebruikers, dat is samen ~4,5 miljoen mensen. Dan blijven er nog 6 tot 8 miljoen mensen over, die gebruiken allemaal medicijnen en bloedonderzoeken?!
Maar ja Wouter Bos en zijn mede zorgverzekeraarbestuurders maken ook gebruik van retoriek om de publieke opinie te beïnvloeden.
Jorrit Stroosma
Als we nu eens eerst beginnen met de Wet Normering Topinkomens ook te laten gelden voor de bestuurders van de zorgverzekeraars brengt dat in elk geval al vele miljoenen op.
En ook het niet maximaliseren van het inkomen waarover de inkomensafhankelijke bijdrage over betaald moet worden, want laten we als voorbeeld het inkomen van Wouter Bos nemen. Nu betaald Wouter Bos over zijn inkomen tot 65.000 euro 6,68% en dat is 4342 euro. Maar Wouter heeft een inkomen van 391.000 euro en zou dus zonder die maximalisatie op 65.000 euro een bijdrage betalen van 26.118 euro. Als hij het toch heeft over solidariteit moeten we hier mee gaan beginnen, de breedste financiële schouders moeten meer bijdragen. Nu ben jij weer aan zet Wouter!!!
E.Kriek
Mijnheer Bos duikt.
Hij heeft persoonlijk fors profijt gehad van dit stelsel,maar besluit om achteraf vooral te waarschuwen voor datgene dat al bijna 18 jaar geleden bekend was :
* dit stelsel kost heel veel geld;
* er is in de tussentijd meer dan 60 miljard aan geld weggelekt. Bos dekt het overigens toe met het sussende: ” jaarlijks tientallen miljoenen” ;
* ” private equity” ; wie markt zaait, zal private equity oogsten. Niet piepen dus aub.
Opmerkelijk, de manier waarop marktadepten opeens op allerlei platforms hun straatje schoon willen vegen.
Je zou bijna denken dat er iets aan de hand is?