© Angelina Bambina / iStockphoto / Getty Images
Bij de deelsectoren ziekenhuizen, ggz, gehandicaptenzorg en in de vvt verdienen werknemers met een wetenschappelijk onderwijsniveau meer dan in andere sectoren in Nederland. Dat geldt vooral voor medisch specialisten. Medewerkers die daarentegen een mbo-opleiding hebben of geen startkwalificatie verdienen in de zorg minder dan vergelijkbare werknemers in andere sectoren.
Strikte loonstructuur
Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van demissionair minister Helder. Volgens de onderzoekers komt het grote verschil tussen hoog en praktisch opgeleiden door de strikte loonstructuur. Bij een bepaald opleidingsniveau is het op een gegeven moment niet meer mogelijk verder te groeien in loon. Dat geldt minder of niet voor de deelsectoren die niet met het functiewaarderingssysteem werken, zoals de medewerkers van umc’s.
Loonkloof
Eerder kwam al naar buiten dat de loonkloof tussen de zorg en andere sectoren in Nederland dit jaar tijdelijk even verkleind werd naar 3 tot 4 procent, maar begin volgend jaar weer zal groeien naar 6 procent.
Vanwege de demissionaire status van het kabinet laat minister Helder acties die kunnen volgen op de uitkomsten van deze onderzoeken aan een volgend kabinet.
Peter Koopman
Interessante studie. Echter er werd “nadrukkelijk niet gekeken naar functiezwaarte of beroepsniveau” in deze cijfermatige beschouwing!! De opmerking dat diploma’s in de sector zorg dominant zijn moet naar mijn mening in dat licht bezien worden. Vgl leraren basisonderwijs: iedereen die kan lezen of rekenen is nog niet aan te stellen als leraar. Want pedagogiek en onderwijskunde spelen hier een belangrijke basisvoorwaarde om de praktische “output” juist te kunnen waarderen. Dat geldt ook in de verpleegkunde, zeker in de huidige tijd, om passende verpleegkundige zorg te bieden. Echter, de loonkloof van 9% in de FG 35 t/m FG 60 lijkt nu beperkt tot slechts enkele salaristabellen tabellen (?).
J Vandenberg
Mooi dat de pathologische drang om alleen maar te onderzoeken tot vrijwel niks leidt.
Onderaan de streep wordt de zorg slechter, wil de jonge mens niet in de gezondheidszorg werken en groeit het grotendeels zinloos facilitair gebouw met afgeserveerde mensen.
Er zal toch wel iemand zijn die dit wil en kan keren?
Jacqueline den Engelsman
Het functiewaarderingssysteem FWG is er niet de oorzaak van dat mensen niet kunnen doorgroeien in de zorg. Niet diploma’s zijn dominant, maar het niveau waarop je werkt! Praktisch opgeleiden kunnen door bijleren en ervaren een ander opleidingsniveau bereiken dan waarvoor ze zijn opgeleid.
J Vandenberg
Het FWG beperkt wel enorm de doorstroom naar het nivo wat je laat zien.
Is nu geen hokje voor.