• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Johan van Houwelingen

    De beleidsmaatregelen van de overheid zijn minimaal en zorgen minder voor het oplossen van het tekort. Juist beleidsmaatregelen van de zorgorganisaties zelf zorgen voor een betere oplossing. Helemaal wanneer zij samen met medewerkers en (familie van) cliënten kijken naar wat nodig is en wat prioriteit heeft.

  2. Peter Koopman

    Het tellen van een containerbegrip als “zorgmedewerker” is opzienbarend, maar biedt weinig houvast inzake gewenst beleid. Het lijkt hier om het aantal personen te gaan en dus niet over het aantal uren, ofwel fte. Niet alle “zorgmedewerkers” zijn “zorgverleners” en niet alle zorgverleners zijn verpleegkundigen of verzorgenden. Op dit moment werken verpleegkundigen gemiddeld 70% van een fulltime functie van 36 uur/week. Houdt op met deze benadering van echte problemen!
    Bij de mogelijke oplossingen zijn inmiddels verschillende paden bekend. Bijvoorbeeld het bieden van prioriteit inzake passende huisvesting van studenten verpleegkunde en verpleegkundigen nabij de zorginstellingen. Ook het wegwerken van de loonkloof, het bieden van betaalbare ( 24 uurs ?) kinderopvang, meer fulltime functies scheppen met meer faciliteiten zoals deze uren werk flexibel te doen roosteren, het omscholen van geschikte migranten, accent op de wederzijdse plicht van ouders om een leven lang voor hun kinderen te zorgen, desgewenst mantelzorg als vrijwilligerswerk te belonen, enz. Maar vooral eert uw zorgverleners! Het beroep van verpleegkundige behoort tot de categorie “overtreffende trap van zinvol werk”.

    • Olaf Wijman

      Eens!

  3. Olaf Wijman

    Het kalf is nog niet verdronken dus dempt men hopelijk nu de put.