Dat staat in een brief van de NVZ van 22 januari 2024 (in het bezit van de redactie van Skipr en Zorgvisie) aan de leden van de zogenoemde ronde tafels voor oncologie en vaatchirurgie.
NVZ: zorgen om concentratie
De brief rept van grote zorgen die de NVZ ontvangt van medische staven, oncologienetwerken, een groep longartsen en cliëntenraden van ziekenhuizen. De vrees is dat de zorg wordt geconcentreerd “zonder wetenschappelijke onderbouwing en met grote risico’s voor het brede regionale zorgaanbod”.
Volumenormen oncologie en vaatchirurgie
In het integraal zorgakkoord (IZA) zijn oncologie en vaatchirurgie benoemd als speerpunten van complexe zorg waarvoor concentratie nodig is om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Partijen hebben in het IZA de ambitie uitgesproken om volumenormen te bepalen voor vijftien tot twintig interventies, in twee tranches. Voor veel ingrepen is de ambitie om de minimale norm tussen de vijftig en honderd interventies per jaar te leggen. Aan de zogeheten ronde tafels voor oncologie en vaatchirurgie overleggen medische experts over hoe hoog de lat per interventie moet worden gelegd.
Lees op Zorgvisie met welke normen de NVZ niet akkoord is en een reactie van de NVZ: NVZ trapt op de rem bij concentratie complexe zorg
R. de Wit
Hoe ondenkbaar is het dat die geconcentreerde hooggespecialiseerde medische expertise (nog wat meer) wordt verbonden met dat brede regionale aanbod? Voor cure én care geldt dat complexe zorgvragen verwijzen naar hechte samenwerking binnen multidisciplinaire teams. Landelijk of bovenregionaal werkende superspecialisten die hun expertise inbrengen in een brede meer lokale context moeten dus heel goed zijn in aansluiten en samen optrekken. In de care kunnen we dat best goed. Wat zijn – mutatis mutandis – in dit opzicht de mogelijkheden in de cure?
Rieneke de Wit, bestuurder CCE