Uit onderzoek van de NOS blijkt bovendien dat zorgverzekeraars niet altijd zorgvuldig omgaan met de toegestuurde foto’s. Zorgverzekeraars Nederland heeft aan de NOS laten weten het weliswaar ‘vervelend’ te vinden voor de vrouwen die het betreft, maar zegt ZN: “Zorgverzekeraars kunnen niet zonder meer alles wat zorgaanbieders aanvragen vergoeden”.
Borstreconstructie
De vrouwen in het onderzoek van de NOS kregen met enig regelmaat hun operaties pas vergoed na het indienen van een klacht. Veel vrouwen die hun borsten hebben moeten laten amputeren vanwege borstkanker of preventief vanwege erfelijke belasting, kiezen voor een borstreconstructie. De eerste reconstructie-operatie wordt standaard vergoed. Maar bij vervolgoperaties, vanwege bijvoorbeeld pijn of een contourafwijking moet, anders dan bij alle andere soorten kanker, eerst worden aangeklopt bij de zorgverzekeraar. Juristen noemden dit al “niet te rechtvaardigen” en “discriminatie”.
Vergoeding
In de meeste gevallen eisen zorgverzekeraars borstfoto’s van de patiëntes om te beoordelen of de vervolgoperatie wordt vergoed. In 2021 besloot toenmalig VWS-minister Kuipers dat verzekeraars niet meer rechtstreeks aan vrouwen zelf mogen vragen om naaktfoto’s te maken en op te sturen. Per 1 januari 2023 moeten ze in het ziekenhuis worden gemaakt en worden ze opgestuurd door de plastisch chirurg.
Zorgverzekeraars
Naar nu blijkt, houden zorgverzekeraars zich hier niet altijd aan. De NOS geeft in een artikel meerdere voorbeelden. Met de toegestuurde naaktfoto’s wordt niet altijd even zorgvuldig omgegaan. Soms zijn ze ineens onvindbaar en vragen medewerkers van de zorgverzekeraar ze opnieuw op te sturen. In een ander geval hoorde een vrouw dat haar via de website van de zorgverzekeraars doorgestuurde borstenfoto’s “van het ene loket naar het andere” waren doorgestuurd. De verbinding via welke foto’s moeten worden opgestuurd, is niet altijd beveiligd.
Reacties
Het ministerie van VWS liet weten de voorbeelden ‘aangrijpend’ te vinden en liet het daarbij. VGZ zei dat het alleen in geval van een klacht kan voorkomen dat verzekerden om foto’s wordt gevraagd, bij voorkeur medische foto’s. VGZ zegt na onderzoek alleen fouten te hebben geconstateerd bij het door verzekerden onbeveiligd laten sturen van foto’s via e-mail en zal de medewerkers opnieuw instrueren. CZ meldt dat de zorgverzekeraars hoogst zelden om borstenfoto’s vraagt aan verzekerden. Alleen als de plastisch chirurg geen foto’s wil sturen. Er zouden “hoogst zelden” foto’s kwijtraken. Zorgverzekeraars Nederland schrijft: “Wij vinden het vervelend voor vrouwen dat ze in deze situatie terechtkomen, maar zorgverzekeraars kunnen niet zonder meer alles wat zorgaanbieders aanvragen vergoeden”.
Hippocratez
Als je als zorgverlener werkt op de manier zoals de verzekeraars hier kennelijk doen (ook al is het een uitzondering), dan heb je de allergrootste problemen. Tuchtrechtelijk, maar mogelijk ook strafrechtelijk. Er zou een grote schande van je gesproken worden.
Tristan Staas
Tja, dit is een gevolg van de inrichting van ons zorgsysteem: daar waar zorgverleners onder de toezichthouders als IGJ, NZa of ACM vallen geldt dit helaas niet voor zorgverzekeraars. Onder de vlag van marktwerking mogen of kunnen de toezichthouders bij zorgverzekeraars niet handhaven daar waar de voor zorgverleners wel geldt.
Een beter toezicht op zorgverzekeraars is helaas hard nodig zoals je op weer in deze casus ziet, maar door de verwevenheid van ZN met de toezichthouders in de zorg zal hier niet snel verandering in komen ….