Beeld: wildpixel / Getty Images / iStock
Op basis van adviezen en pilots heeft VWS het implementatieplan geschreven. Het bestaat uit zeven ‘veranderopgaven’, aldus Helder. Het implementatieplan beschrijft hoe de projectorganisatie voor de implementatie van zorgcoördinatie eruit ziet en welke acties er van wie nodig zijn om tot een succesvolle implementatie te komen. Er wordt in het plan onderscheid gemaakt tussen processtappen die landelijk gerealiseerd moeten worden en waar de regio’s zelf mee aan de slag kunnen gaan.
Enkele onderdelen van het implementatieplan zijn: aandacht voor ‘bevoegd en bekwaam personeel’, waarvoor partijen wordt gevraagd om een landelijke werkgroep Opleiding, Competenties en Bevoegdheden in te richten, maar ook inzicht in ‘relevante patiëntgegevens’ moet worden gerealiseerd.
Verder is inzicht nodig in de capaciteit van ketenpartners voor het coördineren en plannen van zorginzet op basis van actuele beschikbaarheid en moet er technische infrastructuur komen voor zorgcoördinatie, maar ook een structuur voor de governance. Ten slotte is financiering nodig voor de inzet van zorg en functies van de zcc’s.
William van der Stappen
ondanks de vele bedenkingen / bezwaren die zijn geuit door zorgverleners uit de acute zorg ( 1e en 2e lijn) wordt dit plan doorgedrukt en wordt er veel geld gestoken in een nieuwe organisatie waar geen behoefte aan is.
Het zal voorspelbaar leiden tot fouten in de triage en onnodig tijdverlies.