Dat klinkt geweldig natuurlijk! Of is het een utopie? Nee! Want regeneratieve geneeskunde biedt die mogelijkheid op termijn. Maar dat vraagt wel om investeringen in deze innovatie. Het Nationaal Groeifonds blijft dus nodig.
Revolutie op komst
De Regeneratieve Geneeskunde betekent een revolutie binnen de gezondheidszorg, maar we staan nog maar aan het begin. In Nederland en Vlaanderen is sinds een aantal jaren Regenerative Medicine Crossing Borders (RegMed XB) – een publiek-private samenwerking van gezondheidsfondsen, universiteiten, overheden en bedrijven – hiermee aan de slag. Zij financieren het onderzoek om innovatieve vindingen die genezing brengen naar de markt te brengen. Inzet is het herstellen van beschadigde weefsels en cellen. De gezondheidsfondsen Hartstichting, ReumaNederland, Nierstichting en Oogfonds zijn ook betrokken bij zogenoemde Moonshots. Binnen de Diabetes Moonshot betekent dit dat mensen met diabetes type 1 nieuwe, insuline-producerende cellen kunnen krijgen. Nederland is hierin een internationale koploper gebleken. Langdurige en dure zorgprocessen kunnen zo worden voorkomen. Veelbelovend, innovatief, gericht op gezondheidswinst en met een economisch groot potentieel. Ook daarom besloot het kabinet in april 2021 om voor RegMed XB Pilotfabriek 56 miljoen euro beschikbaar te stellen vanuit het zogeheten Nationaal Groeifonds.
Geen vuiltje meer aan de lucht dus…
Integendeel! In november vorig jaar waren de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Met de nieuwe Tweede Kamer klinken nu steeds meer politieke geluiden van partijen die gedeeltelijk of geheel een einde willen maken aan het Nationaal Groeifonds. Als dat gebeurt, dreigt de Nederlandse positie in het veelbelovend (economische) veld van regeneratieve geneeskunde internationaal te verzwakken. En dat is een gemiste kans! Er lonkt immers genezing aan de horizon, bijvoorbeeld voor diabetes type 1, en dat is iets waar alle partijen baat bij zullen hebben en waarvoor een blijvende investering noodzakelijk blijft. We gaan voor betaalbare en beschikbare zorg in Nederland. Dat betekent niet alleen meer verdienvermogen, maar ook verlichting van de druk op een nu steeds duurdere en straks wellicht onbetaalbare zorg.
De nieuwe Tweede Kamer zou er daarom zeer verstandig aan doen om de eerder toegezegde geldstromen uit het Nationaal Groeifonds, gericht op innovaties in de zorg, niet te blokkeren. Dat is zowel in het belang van ‘de Firma Nederland’ als van vele honderdduizenden Nederlanders die momenteel lijden aan diabetes type 1 en andere ernstige chronische ziekten. En hun belang is uiteindelijk ons aller belang.
Diena Halbertsma
Algemeen directeur Diabetes Fonds