Foto: Nico Bekasinski / stock.adobe.com
In de acht umc’s werken zo’n 80.000 mensen die vallen onder de cao. Volgens Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, liepen de in oktober begonnen onderhandelingen moeizaam. “In alle umc’s waren ook al actiecomités gevormd en hingen er spandoeken. Dat er nu een resultaat ligt is mede te danken aan al die umc-werknemers die klaarstonden om actie te voeren.” De vakbond heeft “ingezet op koopkrachtbehoud en afspraken die moeten zorgen voor een betere werk-privébalans voor zowel jonge als oudere werknemers.”
Beroepsorganisatie NU’91 noemt de vergoeding voor omkleedtijd een belangrijke eis die in de cao is opgenomen. Die tijd wordt nu vergoed met 80 euro bruto per maand op basis van volledige arbeidsduur. “Die vergoeding is een unicum. Tot nu toe moesten zorgprofessionals een half uur eerder in het ziekenhuis zijn om zich om te kleden, zonder dat daar een vergoeding tegenover stond”, aldus voorzitter van NU’91 Femke Merel van Kooten.
Ook is een reiskostenvergoeding ingevoerd van 18 cent per kilometer, ook voor mensen die te voet of met de fiets naar het werk komen. “Eindelijk wordt de reiskostenregeling voor woon-werkverkeer in de cao opgenomen”, aldus CNV-onderhandelaar Jorick de Bruin. “Vanaf 1 oktober 2024 geldt voor alle umc’s dezelfde regeling. Dat werd tijd, want de verschillen waren groot.”
De cao gaat in op 1 januari 2024 en loopt tot 31 december 2025. (ANP)
Peter Koopman
Mooi resultaat. Mis echter een aspect: de reparatie van de loonkloof van oa verpleegkundigen, die inmiddels is opgelopen tot 10,4% ( en ook doorwerkt in de pensioengrondslag ). De reparatie van deze fout, zo’n 20 jaar geleden, in de OVA is pas met 1,13% eind 2021 begonnen ( minister VWS de Jonge ) en staat los van de koopkracht/inflatiecorrectie die in deze CAO werd gecompenseerd. Het huidig Ministerie VWS heeft dit “dossier” recent opnieuw laten adviseren en kent dus deze achterstand, maar blijft oorverdovend stil.