© Alexander Limbach / stock.adobe.com
Per verzekerde hield Menzis 82 euro over. Bij VGZ ging het om 78 euro per verzekerde. Menzis profiteert ook van een succesvolle beleggingsstrategie waardoor het eigen vermogen met maar liefst 19 procent is gestegen. Bij VGZ groeit het eigen vermogen met 16 procent.
Positieve resultaten
Bij bijna alle verzekeraars was sprake van een positief resultaat over 2023 en vrijwel overal steeg het eigen vermogen. Gemiddeld werd 70 euro per verzekerde verdiend, zowel door een positief technisch resultaat van 38 euro per verzekerde als winst op beleggingen.
2023 was in vergelijking tot een jaar eerder een veel beter beursjaar. Bij de verzekeraars die dit melden werd gemiddeld 32 euro per verzekerde verdiend via beleggingen. Dit tegen een verlies van 37 euro per verzekerde een jaar eerder.
Uitzondering op de positieve cijfers was Salland dat een negatief resultaat boekte van 5,1 miljoen euro, hoewel dat wel beter was dan in 2022 toen de verzekeraar een verlies van 18,8 miljoen euro meldde. Ook het eigen vermogen daalde, maar de solvabiliteitsratio steeg wel.
Gedaalde bedrijfskosten
In totaal stegen de premies en bijdragen aan zorgverzekeraars met 6,7 procent naar 3.233 euro per verzekerde en stegen de zorgkosten met 7,1 procent naar 3.126 euro per verzekerde. Opvallend is dat verzekeraars de bedrijfskosten juist wisten te verlagen met 0,3 pocent. Per verzekerde wordt er nu 92 euro uitgegeven aan bedrijfskosten, ongeveer 2,8 procent.
Dit is vooral te danken aan een groep zorgverzekeraars. Achmea (Zilveren Kruis), CZ, Menzis, ASR en Salland wisten de bedrijfskosten per verzekerde te doen dalen. Bij VGZ, DSW, ONVZ en Zorg & Zekerheid stegen de bedrijfskosten per verzekerde juist.
Peter Koopman
“Zorgverzekeraars hebben in 2023 goed verdiend” klingt positief, want dan zou de gemiddelde Nederlander minder ziek geweest zijn en dus minder behandeling en verpleging nodig gehad hebben! Echter zo is dat niet te lezen. De premie ( +6,7% ) was blijkbaar te hoog geraamd ( toestemming VWS ) en daarnaast verdienen verzekeraars hiermee ook op de beurs door beleggingen. Per verzekerde werd ca €70 euro over gehouden. ( in 2022 leed men een “verlies” van 31 euro per verzekerde ). Het vermogen van Menzis steeg met 19% ! En bij VGZ steeg het vermogen met 16% . De loonstijgingen in de sector Zorg, waren veel lager! Opvallend is ook het verschil tussen VGZ en CZ , die beiden ook het IZZ pakket ( Zorg cao’s uitvoerend ) bieden. Tja overhouden op een zorgverzekering lijkt er ook op haar verzekerden niet dat geboden te hebben, wat mogelijk was, toch?
HHor
Het is mooi om te lezen dat bijna alle zorgverzekeraars een positief resultaat behaalden. En dat VGZ en Menzis in 2023 het meest verdienden per verzekerde.
Het schandalige is echter dat alle verzekeraars geconformeerd werden met een ontzettende premiestijging en dat men de verzekerden gebruikt als melkkoe. Zorgverzekeraars zijn lekker bezig met allerlei leuke beleggingsstrategieën. Het wordt tijd dat verzekerden aandelen van deze verzekeraars kunnen kopen. Dan kunnen we tenminste ook profiteren van deze resultaten. Het wordt tijd dat het huidige beleid m.b.t. zorgverzekeraars en de zorgverzekeringswet drastisch wordt veranderd. Daarnaast riep hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot dat de premies zullen stijgen als het nieuwe kabinet het eigen risico halveert. Verstandig dat hij eens met een fatsoenlijk advies komt om de premie’s laag te houden en de opbrengsten van zorgverzekeraars terug te laten vloeien naar zaken die voor de maatschappij en de burgers goed zijn.