De curatoren merken op dat voor individuele dossiers dit geen probleem is. “Iets anders dan de individuele overdracht van een patiëntendossier, is de zogenaamde “bulkoverdracht”, een collectieve overdracht van alle patiëntendossiers van een praktijk”, schrijven de advocaten.
“Van een bulkoverdracht is doorgaans sprake wanneer een praktijk wordt overgenomen. Een praktijkoverdracht omvat veel meer dan alleen de overdracht van patiëntendossiers. Denk aan de overdracht van huurovereenkomsten, inventaris en dienstverleningscontracten (zoals ict bijvoorbeeld). Hier geldt dat een praktijk, net zoals bijvoorbeeld een advocaten-, accountants- of notariskantoor, waarde heeft. Op grond van de faillissementswet dienen de curatoren die waarde te realiseren. Aan een bulkoverdracht zijn voorts ook nog andere wettelijke voorwaarden verbonden, die de curatoren uiteraard toepassen.”
Belangen van schuldeisers
Huisartsen die een praktijk wil beginnen met patiënten van Co-Med, zonder dat de praktijk van Co-Med wordt overgenomen van de curatoren, kan dus ook de dossiers ontvangen. Maar die arts moet wel de overdracht van het dossier per patiënt regelen.
De curatoren merken op dat ze de belangen van patiënten dienen, maar ook de belangen van schuldeisers van Co-Med zoals de fiscus en de medewerkers. Daarbij werden zij tot afgelopen dinsdag nog gehinderd door het feit dat Co-Med Holding niet failliet was. Dit bemoeilijkte het proces om praktijkoverdrachten te realiseren, omdat sommige contracten bij de Co-Med Holding en niet bij Co-Med Zorg BV waren ondergebracht. Ook de Holding is ondertussen failliet verklaard.
Jorrit Stroosma
Dus dat wordt 4000 individuele aanvragen versturen. Want een bulk aanvraag wordt beschouwd door de curatoren als een overname en dan moet je dokken. Of als de nieuwe praktijk geen kosten heeft om de warboel door wanbeleid die Co-Med veroorzaakt heeft weer op te ruimen.