Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel met gegevens over de huisartsenspoedpost uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn in opdracht van de stichting Nederlandse Triage Standaard.
Verschuiving van zorg
Sinds 2021 zijn verschillende triagecriteria uit de Nederlandse Triage Standaard (NTS) gewijzigd. Voor verschillende klachten heeft het Nivel onderzocht welk effect het veranderen van de triagecriteria had op urgentietoekenning en dus de zorgverlening.
Bij sommige klachten, zoals ‘aanhoudend braken’, bleken de triagisten een lagere urgentie toe te kennen en was er minder urgente zorg nodig, een gewenste verschuiving van zorg. Bij andere klachten werd geen effect van de wijzigingen gevonden. Mogelijk omdat de triagecriteria niet doorslaggevend zijn voor het bepalen van de urgentie.
Ongewenste effecten
Bij het triagecriterium ‘aanhoudend braken’ werd de relatief hoge urgentie U2 geadviseerd vanuit de NTS. Wanneer braken gerelateerd was aan niet-urgente gezondheidsproblemen, zoals dehydratie, werd er vaak afgeschaald naar het laagste urgentieniveau U5.
Er ontstond hierdoor bijvoorbeeld een onterechte verschuiving naar een hoger urgentieniveau (U3) bij ‘aanhoudend braken’. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook een verschuiving in de geboden zorg tot gevolg heeft.
Spoed = spoed
De beleidsmaatregel ‘Spoed = Spoed’ is sinds 2020 steeds vaker ingevoerd en wordt gehanteerd naast de reguliere urgentie-indeling van klachten (van U1 naar U5) door de triagist. Deze maatregel heeft als doel de werkdruk op huisartsenspoedposten te verlagen. De ervaringen van triagisten met ‘Spoed = Spoed’ zijn wisselend. Sommigen zien op tegen de invoer, terwijl anderen na invoer de positieve effecten van ‘zinnigere zorg in de nacht’ ervaren.