Het aantal mensen met de diagnose diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen. Daarbij hebben mensen met diabetes ook vaak andere aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds.
Vergrijzing
De lichte stijging van het aantal mensen met diabetes type 2 komt waarschijnlijk deels door de toenemende vergrijzing in Nederland. Het aantal mensen met diabetes type 1 is van 2011 tot 2022 nagenoeg gelijk gebleven.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen de diagnose diabetes krijgen is sinds 2011 licht gedaald, maar lijkt zich nu te stabiliseren. Voor diabetes type 1 wordt de diagnose op een gemiddelde leeftijd van 30 jaar gesteld en voor type 2 op 60 jaar.
Andere aandoeningen
De meest voorkomende aandoening gerelateerd aan diabetes is beschadigingen aan het netvlies van het oog en obesitas. Verder komen bij mensen met diabetes type 2 vooral stofwisselingsziekten, aandoeningen van het bloed en de urinewegen en hart- en vaatziekten vaker voor dan bij de algemene bevolking.
Bij mensen met diabetes type 1 komen oogaandoeningen en aandoeningen aan de urinewegen vaker voor ten opzichte van de Nederlandse bevolking. Daarbij was er vooral sprake van beschadigingen aan het netvlies in het oog.
Diabetes
Mensen met diabetes type 1 maken zelf te weinig insuline aan doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken afbreekt. Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig geworden voor insuline en kan er te weinig insuline aangemaakt worden.