• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Frank Conijn

    Rookvrije Generatie stelt vapen zo goed als gelijk aan roken, naar aanleiding van de alarmistische berichten van o.a. Wanda de Kanter en het Trimbosinstituut, die kritiekloos geëchood worden door diverse media.
    .
    Er zijn mondiaal gezien echter (maar) twee instanties die behoorlijk literatuuronderzoek hebben gedaan naar de schadelijkheid van vapen: de Britse artsenorganisatie en de Engelse gezondheidsautoriteiten. Zie https://rcp.ac.uk/policy-and-campaigns/policy-documents/e-cigarettes-and-harm-reduction-an-evidence-review/ resp. (1/n)

    • Frank Conijn

      https://www.gov.uk/government/publications/nicotine-vaping-in-england-2022-evidence-update. Beiden vonden, afzonderlijk van elkaar, dat dampen 95% minder schadelijk is dan roken.
      .
      De recente berichten over zware metalen in damp doen daar niets aan af, want ook die komen in veel grotere mate voor in tabaksrook. Zie de pagina Zware Metalen op voedingscentrum.nl (per reactie is maar één link toegestaan hier op Skipr).
      .
      Verder bevat een vol wegwerpdampapparaat inderdaad veel nicotine, maar daar doe je dan ook net zo lang mee als met anderhalve slof sigaretten. (2/n)

    • Frank Conijn

      Tot slot is er een verband tussen de perceptie van de schadelijkheid van dampen en het (weer) gaan roken; zie de twee grafieken op blz. 8 en 9 van https://ash.org.uk/uploads/ASH-DA-US-e-cig-summit-240514.pdf (het verschil van een jaar tussen de twee trendbreuken wordt wellicht veroorzaakt door faseverschillen in enquêtedatums). .
      .
      Het is dus goed mogelijk dat de recente weer stijgende rokencijfers onder jongeren veroorzaakt worden door de demonisering van vapen door de genoemde partijen. Het wordt tijd dat de hysterie stopt en men nu eindelijk eens naar de volledige wetenschappelijke stand van zaken gaat kijken.
      .
      De verhalen van COPD-patiënten die overstapten van roken naar vapen en daarmee in korte tijd enorm vooruitgingen zijn talrijk. Maar de rokers onder hen gaan steeds minder over, door al die verhalen in de media.