Dat staat in antwoorden op Kamervragen van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld na berichtgeving op Skipr. Met landelijke partijen was in 2022 afgesproken dat ggz-instellingen niet zomaar bedden voor de zwaarste ggz-patiënten konden afbouwen. Dat gebeurde nadat enkele ggz-instellingen kort na elkaar bedden sloten voor mensen met zware en acute ggz-problematiek. Over de sluiting had GGz Breburg wel contact gehad met zorgverzekeraar CZ en de NZa. Maar het ministerie van VWS was niet ingelicht, omdat financiële problemen niet de oorzaak waren.
Cruciale ggz-bedden
GGz Breburg heeft in juli haar twee high intensive care-afdelingen (HIC) in Breda en Tilburg samengevoegd. Deze aanpassing in de cruciale ggz gaat ook gepaard met een beddenreductie. Het gaat om de klinische afdelingen Centrum voor Veerkracht en Stabiliteit (CVS) en de twee HIC-afdelingen in Tilburg en Breda. Reden is een tekort aan regiebehandelaren en specialisten in de cruciale ggz voor mensen met complexe psychische problematiek.
GGz Breburg
Volgens GGz Breburg is de nieuwe situatie niet slechter voor patiënten. “In plaats van 50 sub-optimale plaatsen hebben we nu 35 kwalitatief goede bedden”, zegt bestuurder Alex de Ridder in het AD. “We moeten deze discussie los zien van de aantallen. Het gaat echt om het borgen van kwaliteit.”
Dirk van Goor
Ik denk dat het bestuur van de instelling de juiste keuze heeft gemaakt.
Contact met de zorgverzekeraar en NZa hierover moet voldoende zijn.