Cruciaal dus, om deze doelgroep zo vroeg mogelijk aan je zorgorganisatie te binden. En laat zich tijdens hun studie nu net een uitgelezen kans voordoen! SUSA werkt al een aantal jaar met studenten in verschillende takken van de zorg, en vertelt graag meer over deze creatieve en duurzame oplossing voor de aanhoudende tekorten.
Studenten wérken
Nederlandse studenten zitten niet stil naast hun studie! Maar liefst 88 procent van de studenten in Nederland heeft een bijbaan. In totaal zijn er 1.280.990 studenten in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs. Gemiddeld werken deze studenten zo’n 19 uur per week. Dit maakt dat ze een enorm flexibel arbeidspotentieel vormen, wat je in deze tijden van krapte simpelweg niet onbenut kunt laten.
Een snelle rekensom laat zien: (1.127.271 x 19 uur)/40 uur = 535.453 fte. De flexibele studenten vormen dus een fulltime equivalent van meer dan 530.000 werkweken! Deze doelgroep brengt zodra ze aan de slag gaan niet enkel frisse energie en flexibiliteit, maar kan ook makkelijk meegaan in en bijdragen aan de modernisering van de sector. Dagelijks zien we bij SUSA sociale, empathische, en niet onbelangrijk, betrouwbare studenten hun steentje bijdragen in de zorg.
Zorgen voor zorgstudenten
Die positieve ervaring maakt dat ik ervan overtuigd ben, dat elke student met hart en gevoel voor de zorg een zorgstudent kan zijn. Juist nú is het zo belangrijk dat er out-of-the-box gedacht wordt. Door enkel het vizier op studenten die al een opleiding in de zorg volgen te richten, mis je het enorme onbenutte arbeidspotentieel van de rest van die flexibele en getalenteerde doelgroep. Daarnaast biedt het een uitgelezen kans om studenten van verschillende richtingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de zorg. Ook als ze niet allemaal blijven plakken, is het belang van degenen die dat wel doen in deze tijd niet te onderschatten.
Studenten willen zorgen
Deze generatie is als nooit tevoren op zoek naar werk met betekenis. Ze erkennen de uitdagingen in de samenleving, en willen helpen om deze het hoofd te bieden. In SUSA’s Studentenonderzoek gaf 28% van de studenten aan dat ze de voorkeur geven aan een bijbaan in de zorg. We zien dat er veel taken binnen de zorg zijn, die studenten kunnen doen, zonder dat daar een specifieke opleiding voor nodig is. Denk aan schoonmaken, huishouden, maaltijden verzorgen, linnendienst, of ondersteuning op de dagbesteding. Dit zijn tijdrovende taken die nu veelal door schaarse zorgexperts worden uitgevoerd.
We zien dat veel zorgorganisaties die succesvol met studenten werken, zich focussen op functiedifferentiatie. Dit is een reorganisatie van processen, waarbij kritisch gekeken wordt naar de verdeling van taken en werkzaamheden. Relatief eenvoudige taken worden afgesplitst en samengevoegd tot nieuwe duurzame banen, welke zeer geschikt zijn voor studenten. Zo kunnen jouw experts, met ondersteuning van de studenten, experts blijven.
SUSA en Philadelphia
En hoe gaat dat dan in de praktijk? In onze samenwerking met gehandicaptenorganisatie Philadelphia komen de positieve resultaten van functiedifferentiatie duidelijk naar voren. In de eerste instantie werden studenten daar ingezet voor voornamelijk de simpelere huishoudelijke taken, maar na een korte tijd lieten ze zien meer aan te kunnen en op te willen pakken. Met een korte training hebben we de studenten de skills bijgebracht die nodig zijn om veilig lichte ADL-taken te verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze de zorgexperts nóg efficiënter kunnen ondersteunen. Zo goed zelfs, dat de studenten bij Philadelphia nu in staat zijn om samen met één expert een volledige woongroep succesvol te begeleiden.
Een juiste constructie
Een juiste constructie is het halve werk! Rekening houdend met de veranderende wet- en regelgeving en budgetten in de zorg heeft SUSA een speciale versie van onze dienstverlening ingericht voor niet btw-plichtige organisaties. In deze constructie werken we niet met uitzendkrachten of zzp’ers, maar komen de door ons geselecteerde studenten bij de zorgorganisatie zelf op de payroll. Dit levert een aanzienlijk btw-voordeel op in vergelijking met traditioneel uitzenden. Wél kan ons team daarnaast met onze kennis van de wisselende studentenroosters de roostering uit handen nemen. Zo ontzorgen wij de zorg.
Zorginstellingen, samen kunnen we de uitdagingen het hoofd bieden. Ik ga graag het gesprek aan over de (talenten van) de toekomst en hun plek binnen jouw organisatie.
Door Nicky Blom, directeur SUSA
10.00 – 11.20 uur – 19 november 2024
Gratis webinar Samenwerken en zelfleiderschap in de krappe arbeidsmarkt
De huidige tekorten aan personeel binnen zorg en welzijn zijn niet oplosbaar, simpelweg omdat de vraag te hard groeit. Dat is de realiteit en die kunnen we beter op korte, dan op langere, termijn onder ogen zien. En aan welke knoppen kunnen we draaien om de zorg te blijven leveren? Tijdens dit live webinar adresseren we innovatieve oplossingen en de dilemma’s rondom zelfleiderschap die belangrijk zijn in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.