Deze bedrijven maken structureel opmerkelijk hoge winst, keren zorggeld uit als dividend of hebben een maatregel opgelegd gekregen voor het leveren van slechte zorg. Het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV meldt dit na onderzoek.
Niet pluis
Deze 683 zorgbedrijven, actief in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en ggz, doen niet per definitie iets verkeerd, maar zijn wel de moeite waard om verder te onderzoeken. “We weten dat dit signalen zijn die ook door onze toezichthouders worden gebruikt om te zien waar het niet pluis is”, bevestigt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema.
Meer dan tien procent winst
Waar 2 tot 4 procent winst gangbaar is in deze sector maken 294 bedrijven structureel meer dan 10 procent winst. De minister vindt dat aantal veel te hoog. Daarnaast noemt ze het ‘niet integer’ en ‘immoreel’ dat sommige zorgbedrijven hoge winstuitkeringen overmaken aan hun aandeelhouders.
E.Kriek
Wie markt zaait, oogst zorgcowboys.
Niet piepen dus.
Het grote plaatje:
1 Ongeveer 35 miljard per jaar aan zorgpremie;
2 De ” zorgcowboys” kosten ‘ enkele honderden miljoenen per jaar’ .
3 15% tot 30% van de zorgpremie ( minstens 5,25 MILJARD!) gaat indirect naar derden , zoals administratieve diensten, marketing- en acquisitiekosten, adviesbureaus, en lobbyisten.
De hoogste tijd dus voor een ‘ verontwaardigd’ artikel over de kosten van marketeers, adviseurs, en lobbyisten ?
Maaike de Gans
Het vertrouwen dat zorgvragers en hun familie in eerste instantie in deze partijen leggen, hun moed om hulp te vragen en zich kwetsbaar op te stellen… Dat vertrouwen wordt keer op keer beschaamd. Hoe kan dit anno 2024 nog steeds bestaan?