De organisatie zegt de boosheid over zorgbezuinigingen te begrijpen, maar vindt ook dat het voor patiënten en hun naasten belangrijk is de zorg toekomstbestendig te maken. “Daar hebben we iedereen bij nodig. Patiënten kunnen geen verdere vertraging gebruiken”, laat een woordvoerder weten.
Integraal Zorgakkoord
De Patiëntenfederatie, het ministerie van Volksgezondheid en twaalf andere organisaties ondertekenden twee jaar geleden afspraken over de zorg in het Integraal Zorgakkoord. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat minder mensen zorg nodig hebben, en dat mensen die wel zorg nodig hebben die kunnen krijgen. Door vergrijzing zijn er in de komende jaren steeds meer mensen die een beroep op zorg moeten doen, terwijl er steeds minder werknemers zijn om die zorg te kunnen geven. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt enkele tientallen organisaties van patiënten met specifieke aandoeningen, zoals dwarslaesie, hiv, multiple sclerose en kanker.
Aanvullend IZA
Het kabinet wil het IZA in de komende tijd uitbreiden en onderhandelde daarover met de zorgsector. Maar de koepelorganisaties voor ziekenhuizen (NVZ), academische ziekenhuizen (NFU) en privéklinieken (ZKN) en de beroepsverenigingen voor medisch specialisten (FMS) en verpleegkundigen (V&VN) praten voorlopig niet meer mee.
VWS-begroting
De organisaties zijn boos dat de coalitie met de steun van vier oppositiepartijen geld bij het ministerie van Volksgezondheid vandaan haalt om minder te hoeven bezuinigen op het ministerie van Onderwijs. Zo is er minder geld beschikbaar voor de scholing van specialisten en verpleegkundigen. Patiëntenfederatie Nederland vindt dat “zeer onverstandig in een tijd van de grote personeelstekorten die er al zijn en die op ons afkomen.” (ANP)