Ze maken zich ernstige zorgen om verwaarlozing van patiënten en crimineel gedrag. Tot hun grote schrik zien ze bijvoorbeeld hoe ingehuurde collega’s snel YouTube-filmpjes opzoeken om te zien hoe ze een sonde moeten inbrengen.
RTL Nieuws deed onderzoek onder bijna 3000 zorgmedewerkers. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn en NU’91 hielpen bij de verspreiding van de vragenlijsten onder hun achterban. In totaal geven daarvan 643 medewerkers aan zeker te weten dat collega’s met valse papieren aan het werk zijn. Nog eens 607 anderen vermoeden dat collega’s actief zijn terwijl hun papieren niet kloppen.
Het gaat hierbij om valse diploma’s, maar ook om andere papieren die de veiligheid en kwaliteit in de zorg waarborgen. Zoals de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), Erkenning Verworven Competenties (EVC) en de BIG-registratie, die bijvoorbeeld verpleegkundigen nodig hebben. Doel van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is om patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen te beschermen. (ANP)
Peter Koopman
Begrijpelijk dat in deze tijd van grote schaarste werkgevers hun aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt voorop zetten. Nu is de aanduiding “zorgmedewerker” misschien voor RTL en vakbonden helder, maar bij onderzoek naar beroepsgebonden bekwaamheden niet zinvol. Zo is “zorg” een ondoorzichtig containerbegrip en “zorg”mede”werker “ iets anders dan “zorgprofessional”! En een “medische” achtergrond is wat anders dan het beroep van “arts” en dat van “verpleegkundige” of “verzorgende IG”. Een “verpleegkundige np” staat qua bevoegdheden gelijk aan een verzorgende ( niet IG )! En bekwaamheid staat niet gelijk met zelfstandige handelingsbevoegdheid. Kortom dit onderzoek onder 3000 van de 1,5 miljoen zorgmedewerkers riekt naar sensatie onderzoek. Want het onderwerp is zeer belangrijk.
De zorgwerkgever behoort intern te voldoen aan de bekwaamheidseisen ( die ook verwerkt zijn in de grondslag voor de bekostiging ). Het inzetten van formeel onbekwame zorgmedewerkers is niet alleen gevaarlijk voor patiënten maar ook een vorm van fraude/oplichting inzake de zorgbekostiging. Als er geen of onvoldoende bevoegde medewerkers beschikbaar zijn geldt het “Op=Op-beleid” en dient het zorgaanbod beëindigd te worden, toch? Verpleegkundigen en artsen, die de te lage kwaliteit en gevaar voir patiënten kennen en dat billijken lopen groot risico op inschakeling van het tuchtrecht !
c.blankers1@kpnplanet.nl
En naar wie moet een vinger gewezen worden dat de zorg aan ‘lager wal is geraakt?’
gezinacatalina
Sensatie of niet het is wel de waarheid. Als verpleegkundige en als docent zie ik dit ook regelmatig dat de kennis en vaardigheden niet optimaal zijn. Om allerlei redenen waarvan valse papieren er een is, een enkele keer neemt een werkgever contact op om het te verifiëren maar in het kader van de AVG mogen we geen antwoord geven. Dan speelt ook nog dat er studenten worden opgeleid door onbevoegde werkbegeleiders in de praktijk. Het snel gediplomeerd personeel willen hebben om de gaten in het rooster te vullen en de zorg (tegen een hoger tarief) te declareren is belangrijker dan kwaliteit. Iets wat wij meer bij kleine zorgorganisaties en thuiszorgbedrijven zien. Wat betreft de ZZP-ers kwamen wij er laatst achter (ja want zo naïef zijn wij blijkbaar nog) dat er studenten zijn die werken als ZZP-er, diensten aannemen maar een ander hier naar toe laten gaan. Een handige tip voor organisaties: laat de ZZP-er zich legitimeren want het lang niet altijd degene die je denkt wie het is. Zo hadden we laatst een ZZP-er die 4 diensten op 1 dag aannam maar zelf thuis zat (vriendinnen zonder ervaring of juiste papieren werkte deze aangenomen dienst)
Ach er is nog een wereld te winnen als het om kwaliteit van zorg gaat en de vraag is los je dit ooit op?
Ik denk dat iedere organisatie zijn eigen kwaliteitsstandaarden moet herzien en werken met minder ZZP-ers (verzorgende IG en verpleegkundigen) doet ook al wonderen.