De vergrijzing en personeelstekorten maken het volgens CZ noodzakelijk om de zorg anders te organiseren. “Niet alles kan meer zoals we gewend zijn, aldus De Groot.
Hij zegt in het interview met De Telegraaf dat de meeste winst te behalen is in het sociale domein: ,,We moeten veel meer aandacht hebben voor de leefomstandigheden en de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen.”
“(De Groot) zegt in het interview met De Telegraaf dat de meeste winst te behalen is in het sociale domein”.
.
FC: Daar zet ik een vraagteken bij. Als het gaat om eenzaamheid, denk ik dat goede interventies wel kosteneffectief zijn.
.
Maar een Cochrane-review uit 2022 van de vele gedane onderzoeken naar het gezondheidseffect van inkomensaanvulling liet onzekere, wisselende resultaten zien (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35348196/). En de daarna verschenen onderzoeken lieten dat ook zien, zo weet ik (er mag hier maar één link geplaatst worden).
.
Waar ik wel wat van zou verwachten is als mensen laagdrempelig de belangrijkste goed beïnvloedbare gezondheidsparameters kunnen laten controleren, zijnde de biomarkers bloedvetten (cholesterol), bloedsuiker (HbA1c), c-reactieve proteïnes (een ontstekingsparameter) en bloeddruk.
.
Die zijn goed beïnvloedbaar met het voedings- en beweegpatroon (het rookgedrag zou eveneens besproken moeten worden), en veel mensen denken dat ze veel gezonder zijn dan ze in werkelijkheid zijn.
Preventie heel belangrijk, zou nog veel meer aandacht aan besteed moeten worden. Ik heb wel grote twijfels of daarbij het accent zou moeten liggen op sociale innovaties. Bij mensen met een kwetsbare gezondheid is een bede blik nodig, daar moet je ook aandacht hebben voor het medische, functionele en maatschappelijke gebied. Bovendien is dit voor ieder mens anders, wat vindt iemand belangrijk, wat levert iemand kwaliteit van leven op? Dus breed blijven kijken en inzetten op persoonlijke behoefte.