Reader Interactions

Reacties 2

  1. 2809573

    Het huidige zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars en instellingen een dominante rol spelen, maakt een omslag naar gemeenschapsgerichte zorg moeilijk.
    Een door de overheid geregelde zorg, waarbij de zorg niet meer via concurrerende zorgverzekeraars loopt maar collectief georganiseerd wordt, zou mogelijk beter aansluiten bij het idee van Bloeiende Buurten volgens mij.
    Het zou integrale samenwerking en preventie meer stimuleren in plaats van versnipperde zorg op basis van winst- en marktprikkels.

    Kortom, uw artikel benadrukt dat de toekomst van de zorg niet in nóg meer zorginstellingen ligt, maar in een andere manier van organiseren;
    Dit sluit aan bij bredere kritiek op de marktwerking in de zorg: dat het systeem te veel gericht is op productie en te weinig op welzijn, preventie en sociale structuren.
    Uw conclusie sluit hierbij aan:
    “Samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties, burgers én ontwikkelaars is daarbij cruciaal.”
    ZN/ verzekeraars blijken immers geen inspirerende partners om dit soort initiatieven te omarmen.

    • Henk Vonk

      Dank voor je reactie en je analyse. Je benoemt terecht dat het huidige, ingewikkelde stelsel met marktwerking en versnippering, niet goed past bij wat we nodig hebben.

      Voor mij persoonlijk is het minder belangrijk hoe een toekomstig zorgsysteem eruitziet. Of dat nou via verzekeraars loopt, collectief wordt georganiseerd of iets daartussenin. Wat ik wél weet, is dat je zo’n systeem nooit vanachter een tekentafel kunt ontwerpen.

      De fundamentele systeemverandering die we nodig hebben begint in de leefwereld. Daar waar mensen wonen, leven en elkaar helpen. Waar gezondheid en welzijn voortkomen uit hoe we samen onze buurt vormgeven. Alles is daar met alles verbonden: wonen, zorg, sociale relaties, veiligheid, zingeving.

      Daarom geloof ik dat de systeemwereld zich alleen écht kan aanpassen door zich te verbinden met die complexe werkelijkheid. Dat vraagt om luisteren, meebewegen en vertrouwen in wat lokaal werkt. Dáár liggen de antwoorden en niet in het perfectioneren van het systeem.

      Op een kleiner schaalniveau werkt het ook op deze manier. Maak een andere leefomgeving voor mensen met dementie en je ziet dat gedrag van bewoners, zorgmedewerkers en het netwerk van bewoners verandert. Wat volgt is de verandering van regels en protocollen.

      Het is belangrijk dat we deze boodschap blijven delen. Want pas als we die omkering écht maken, ontstaat er ruimte voor een toekomstbestendige manier van samenleven én zorgen.