Foto: Nico Bekasinski / stock.adobe.com
Hoewel AI de gezondheidszorg kan verbeteren, kan het de bestaande gezondheidsongelijkheden ook vergroten. Zo zouden AI-systemen die getraind zijn met beperkte datasets voor diverse bevolkingsgroepen minder goed kunnen presteren.
Transparantie
Het ELSA Lab brengt de risico’s in kaart en ontwikkelt oplossingen voor een inclusieve digitale gezondheidsinfrastructuur. “Hierbij wordt rekening gehouden met bestaande regelgeving, zoals de AVG, en worden richtlijnen opgesteld om AI eerlijker te maken”, aldus de Universiteit Utrecht. Transparantie vormt daarin een speerpunt. “Databases moeten representatief zijn en AI-technologieën toegankelijk en begrijpelijk voor zorgverleners en patiënten.”
De Universiteit van Amsterdam is penvoerder van het consortium. Psycholoog Hans Marien van Universiteit Utrecht coördineert het Open Living Lab AI for Health Equity. In deze proeftuin wordt samen met patiëntengroepen, belangenorganisaties en ontwikkelaars gewerkt aan AI-oplossingen voor de zorg die niet alleen juridisch en ethisch verantwoord zijn, maar ook praktisch toepasbaar en maatschappelijk rechtvaardig. Daarbij is er extra aandacht voor mensen met laaggeletterdheid en taalontwikkelingsstoornissen.
Subsidie
De NWO kent in totaal 2,3 miljoen euro aan het AI-consortium toe. Daarvan ontvangt Marien 1,2 miljoen euro. “Daarmee kunnen we nu bijvoorbeeld samen met het bedrijf ITSLanguage een geautomatiseerde klank-analysetool ontwikkelen om taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen vast te stellen.” Daarnaast wil de psycholoog een meertalige AI-tool testen voor het detecteren van laaggeletterdheid op ouders van die kinderen.
Hele zinvolle en mooie ontwikkeling!