• This field is hidden when viewing the form

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Berno van der Wal

    “Op dit moment werken ruim zorgaanbieders naast elkaar in de stad.” (aantal mist).

    Verder kwalijke ontwikkeling dit. De keuze van de gemeente Utrecht om van veertig naar één Wmo-zorgaanbieder te gaan, getuigt van een kortzichtige visie die voorbijgaat aan de complexe realiteit van de zorg. Door de markt zo drastisch te centraliseren, worden diversiteit, keuzevrijheid en innovatie de kop ingedrukt.

    De gemeente lijkt zich onvoldoende bewust van de effecten op de middellange en lange termijn. Kleinschalige aanbieders verdwijnen, terwijl zij vaak juist het verschil maken in maatwerk, nabijheid en vertrouwen. De sociale infrastructuur die zij jarenlang hebben opgebouwd, wordt hiermee in één klap ondermijnd.

    Daarnaast zijn de gevolgen voor personeel niet te onderschatten. Een grootschalige organisatie leidt vrijwel onvermijdelijk tot hogere werkdruk, meer bureaucratie, minder zeggenschap en uiteindelijk meer ziekteverzuim en verloop. De kwaliteit van zorg komt hiermee direct in gevaar, net als de continuïteit voor kwetsbare inwoners.

    Deze stap voelt als een terugkeer naar institutionalisering onder een modern label. In plaats van samenwerking en versterking van het zorglandschap kiest Utrecht voor centralisatie en controle. Dat lijkt efficiënt, maar is in de kern een bezuinigingslogica vermomd als ‘sturing’. Zorg is geen productielijn – en mensen zijn geen cijfers.