De ict-bedrijven ChipSoft en Luscii hebben via een Zorgplatform een integratie tot stand gebracht van de functionaliteiten van de Luscii app in het elektronisch patiëntendossier HiX. Dat gebeurt op basis van de Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s) die de overheid heeft gedefinieerd.
Via Zorgplatform kunnen zorgverleners patiëntgegevens vanuit het epd eenvoudig, veilig en gestructureerd uitwisselen tussen zorginstellingen en e-health diensten, zoals de Luscii apps voor verschillende ziektebeelden. Het Hagaziekenhuis en het UMC Utrecht voerden de koppeling als eerste door.
“Samenwerking tussen verschillende organisaties in de zorg wordt steeds belangrijker”, vertelt Marc Lenselink, innovatie consultant bij ChipSoft. “Dan is het wel nodig dat systemen op een veilige manier met elkaar communiceren. De situatie waarin medewerkers van verschillende zorgorganisaties informatie overschrijven en naar elkaar faxen, is onwenselijk.”
Zorgplatform tussenstation
“Tot voor kort werden individuele systemen op maat met elkaar verbonden”, vervolgt Lenselink. “Met Zorgplatform als tussenstation is er slechts één koppeling nodig. Werkstromen van verschillende ziekenhuizen en hun partners worden nu direct ondergebracht in HiX. Luscii heeft hiermee de primeur.”
Anne Pasdeloup, product owner bij Luscii, is tevreden. “Een belangrijk doel met telebegeleiding is het verlagen van werkdruk voor artsen en verpleegkundigen. Dan is het noodzakelijk dat ons systeem communiceert met het epd dat ziekenhuizen gebruiken. Wij zien het als een flinke stap naar betere zorg dat dit nu gelukt is.
Nog toegankelijker
Dankzij de integratie is Luscii nog toegankelijker voor professionele gebruikers. “Artsen en verpleegkundigen werken in hun eigen EPD en kunnen de patiënten van daaruit direct aanmelden voor Luscii. Wanneer zij een alert vanuit Luscii krijgen, verschijnt deze in de werklijst die de poli al gebruikt. Data van thuismeten zijn in HiX beschikbaar waarbij ook de Luscii functies voor het afhandelen van alerts en de communicatie met patiënten direct te gebruiken zijn vanuit HiX. Dat scheelt handelingen en maakt opschalen eenvoudiger.