Accountantsbureau BDO geeft Maastricht UMC als enige van de acht umc’s een onvoldoende voor financiële gezondheid: een vijf. Nummer één is Radboudumc.
Radboudumc, LUMC en Vumc krijgen alle drie een negen van BDO, Erasmus MC en AMC een acht en BDO geeft UMC Utrecht en UMCG een zeven. De enige vijf is voor Maastricht UMC. Spectaculair is de verbetering bij Radboudumc: vorig jaar presteerde het Nijmeegse ziekenhuis met een zeven nog het slechtst, concludeert BDO op grond van een analyse van de jaarcijfers over 2018.
Verdubbeld
Dat komt omdat het rendement van Radboudumc ten opzichte van 2017 meer dan verdubbeld is en de solvabiliteit daarmee ook verbeterde, zegt Chris van den Haak van BDO: “Dit heeft geleid tot een sterkere liquiditeitsratio.”
Van den Haak begrijpt dat het opvallend is dat het ziekenhuis met de laagste score vorige jaar een jaar later de best presterende kan worden, maar hij benadrukt dat het bij deze benchmark gaat om de prestatie van één jaar – en dat de prestaties per jaar zeer wisselend kunnen zijn.
Stijging kosten
De rapportcijfers voor de umc’s zijn lager dan vorig jaar. Belangrijkste redenen: de hogere stijging van de kosten (vooral van de lonen) ten opzichte van de lagere resultaten en een andere rekenmethode van BDO. Zo rekenden de accountants de ratio EBITDA/opbrengsten (EBITDA is de operationele kasstroom) deze keer mee in plaats van de rentabiliteit. In de nieuwe beoordelingssystematiek wordt ook de maximumscore voor rendement eerder gehaald dan het jaar ervoor.
Vastgoed
De eerste ratio (EBITDA/opbrengsten) hield over 2017 geen rekening met de kwaliteit van het vastgoed: als die kwaliteit minder is, heeft een bedrijf meer geld nodig om toekomstige investeringen hiervoor (onderhoud bijvoorbeeld) te financieren.
De norm van drie procent rendement werd verlaagd naar twee procent, omdat BDO nu dat lagere percentage voldoende vindt voor een financieel goed functionerende umc. Bovendien zijn de BDO-cijfers nu één-op-één vergelijkbaar met de cijfers van de algemene ziekenhuizen.
Solvabiliteit
De umc’s scoren gemiddeld een 7,8, tegenover een 7,4 die BDO een maand geleden gaf aan de algemene ziekenhuizen. Vooral de solvabiliteit van de universitair medische centra is hoger: 33 tegen 28 procent. Die 33 procent is 1 procent hoger dan in 2017. De verschillen in solvabiliteit tussen de umc’s zijn groot: ondanks de hoogste waardering van BDO heeft Radboudumc de laagste solvabiliteit en de nummer twee (LUMC) scoort met 49 procent de hoogste solvabiliteit.
Innovatie
In een reactie verklaart Maastricht UMC de onvoldoende met de forse investeringen die de raad van bestuur heeft gedaan in innovatie. “Verder is in 2018 bewust gekozen om volledig te blijven voldoen aan de zorgvraag, om onze patiënten binnen acceptabele termijnen zo goed mogelijk te helpen”, zegt financieel bestuurder Gabriël Zwart. “Zelfs als de zorgkostenplafonds daardoor ruim werden overschreden.”
Van den Haak is niet negatief over de onvoldoende voor de Maastrichtenaren: “Dat maakte vorig jaar verlies, wat het cijfer natuurlijk drukt, maar ze bleven ondanks de omzetplafonds patiënten behandelen. Dat kun je ook zien als een teken van kracht.” Hij wijst er op dat Maastricht UMC zich die extra uitgaven kan permitteren, omdat het relatief grote financiële reserves heeft.