Minister Bruins (Medische Zorg) volgt het advies van Zorginstituut Nederland om het geneesmiddel Fampyra weer op te nemen in het basispakket. Onderzoek toont aan dat MS-patiënten met ernstige loopbeperkingen er baat bij hebben.
Fampyra geneest niet, maar verbetert wel het loopvermogen. Dat komt naar voren uit onderzoek bij meerderjarige MS-patiënten met ernstige loopbeperkingen. Het middel is een aanvulling op bijvoorbeeld fysiotherapie of oefentherapie. Minister Bruins volgt het advies van Zorginistituut Nederland en dus wordt Fampyra vanaf 1 september vergoed uit het basispakket. Patiënten krijgen het middel alleen vergoed als het bij hen werkt. Of dat het geval is, wordt bepaald in een proefbehandeling. De MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft daarvoor een proefbehandelstrategie opgesteld. Als die laat zien dat behandeling effectief is, blijft vergoeding uit het basispakket intact.
Huidige gebruikers
“Het debat over het vergoeden van Fampyra loopt al heel lang. Anders dan bij andere geneesmiddelen ging dat vooral over de effectiviteit, niet over geld”, licht de minister toe in een verklaring. “Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is. Daarmee komt het in de basisverzekering en krijgen MS-patiënten die er baat bij hebben het middel dus vergoed.” MS-patiënten die al Fampyra gebruiken, moeten binnen een jaar zo’n proefbehandeling krijgen. De kosten voor het opnemen van Fampyra in het basispakket zijn volgens het Zorginstituut zo’n 3,7 miljoen euro per jaar.
Negatief advies
Eerder werd het middel nog uit het basispakket gehaald, omdat de effectiviteit niet was aangetoond. Vervelend voor patiënten die het middel met goed resultaat gebruikten. Een herbeoordeling zorgde in april 2018 nog niet voor een advies tot opname in het basispakket. In samenspraak met fabrikant Biogen en de MS-werkgroep is toen besloten het middel alleen te beoordelen voor een specifieke subgroep van MS-patiënten.