Er moet voorlopig niet meer, maar juist minder ruimte komen voor zorgaanbieders om winst uit te keren, vindt het kabinet. Ook over zorg die buiten het ziekenhuis of de zorginstelling wordt verleend, mag straks niet meer zomaar dividend worden uitgekeerd.
Aanbieders van deze zogeheten extramurale zorg, zoals de huisarts, de verloskundige en de wijkverpleegkundige, mogen nu winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar minister Hugo de Jonge, zijn collega Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid willen daaraan voorwaarden verbinden. Ook onderzoeken ze of er een limiet moet komen. Een geheel verbod zou geen stand houden bij de rechter, denken ze.
Trucs
Zorgaanbieders gebruiken nu trucs om toch winst te kunnen uitkeren. Ze richten bijvoorbeeld een bv op die wél winst mag maken en uitbetalen. Het kabinet wil zulke constructies tegengaan door de meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders, die al was aangekondigd, ook te laten gelden voor nieuwe onderaannemers. Ook bijvoorbeeld het inhuren van bestuurders om zo de salarislimieten te omzeilen, willen de drie bewindslieden inperken.
Investeerders
De mogelijkheid winst uit te keren kan de gezondheidszorg in principe wel goed doen, denkt het kabinet. Dat trekt investeerders die geld in de zorg steken. Maar op het ogenblik heeft de zorg geen behoefte aan extra kapitaal. En aan het aantrekken van investeerders zitten ook gevaren, bijvoorbeeld dat geld verdienen boven goede zorg gaat.
In de koelkast
Een voorstel van het vorige kabinet dat ook ziekenhuizen en zorginstellingen toestaat winst uit te keren, gaat daarom de koelkast in. Eerst moet het in ieder geval voor patiënten, zorgverzekeraars en andere betrokkenen duidelijker worden wie goede zorg levert en wie niet. (ANP)