Voor het kiezen van de juiste behandeling, is het als zorgverlener relevant om te weten wat een patiënt belangrijk vindt. Om mensen met een (chronische) ziekte daarin inzicht te geven, is er nu ‘WatErToeDoet’.
Door WatErToeDoet weet je als zorgverlener wat iemand écht motiveert. Dit is het startpunt om samen aan iemands gezondheid te werken. De uitspraak “Ik ben steeds zo moe,” verandert dan naar “Ik pas één dag per week op de kleinkinderen en wil dan graag met ze kunnen spelen.” Zo verschuift een algemene klacht naar het benoemen van een persoonlijk doel waar de behandeling op af gestemd kan worden.
Duidelijkheid voor patiënt én zorgverlener
Harteraad, patiëntenvereniging voor mensen met een hart- en vaataandoening, was bekend met de moeilijkheid om naar je zorgverlener te verwoorden wat je belangrijk vindt in het leven. En andersom leiden artsen en verpleegkundigen vaak niet het gesprek die kant op. Daarom werd WatErToeDoet gerealiseerd. Deze korte online vragenlijst helpt mensen bij het concreet maken wat zij écht belangrijk vinden in het leven. “Samen met mijn vrouw en de honden ons dagelijks rondje in het bos kunnen lopen.” Of: “Me vol energie inzetten tijdens die twee dagen dat ik werk.”
Nu voor iedereen beschikbaar
Door slechts vier vragen te beantwoorden, ontdekt iedereen met een (chronische) ziekte wat er voor haar of hem écht toe doet. Door dat met de zorgverlener te bespreken, kom je er samen achter welke zorg bij dat doel past. Was WatErToeDoet eerst alleen beschikbaar voor mensen met hart- en vaataandoeningen, nu kan iedereen er gebruik van maken. “Bio-farmaceutisch bedrijf AbbVie benaderde ons met de vraag of we ervoor open stonden om de inzicht-tool ook toegankelijk te maken voor mensen met cognitieve klachten zoals bij Parkinson voorkomt,” vertelt Inge van den Broek van Harteraad. “Tegelijkertijd vroeg het Kennisnetwerk CVA of de tool ook toegankelijk gemaakt kon worden voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Zodoende zijn we samen gaan onderzoeken, testen en aanpassen en hebben we WatErToeDoet geschikt gemaakt voor iedereen met een (chronische) ziekte.”
Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
Hella Tulp is verpleegkundig specialist in het Elkerliek Ziekenhuis. Zij heeft Parkinson als aandachtsgebied. “Kenmerkend aan Parkinson is dat je langzaam, over een periode van jaren, achteruitgaat. Daarmee is het per definitie een aandoening waar je in het beginstadium nog helder van geest bent, maar langzaamaan steeds minder scherp wordt. Als dan voor jezelf en je naasten niet duidelijk is wat jij belangrijk vindt in het leven, en waar de behandeling dus op gefocust zou moeten zijn, kan dat heel lastig zijn,” legt Hella uit. “Om WatErToeDoet voor een grote groep patiënten met verscheidene ziektebeelden toegankelijk te maken, hebben we ‘m gedurende een jaar getest. En dankzij de tips van mijn patiënten, die flink uitgedaagd worden door hun neurologische achteruitgang, wisten we de tool aan te scherpen wat betreft overzichtelijkheid en gebruiksgemak.”
Bevindingen van de eerste gebruikers
De resultaten van de pilot in het Elkerliek Ziekenhuis zijn om trots op te zijn. Zo geeft meer dan de helft van de patiënten aan dat de inzicht-tool hen geholpen heeft om duidelijk te krijgen wat belangrijk is. Een grote meerderheid van de patiënten vindt WatErToeDoet een meerwaarde in de spreekkamer en zou de tool aanbevelen aan anderen. Het gebruik werd gewaardeerd met een 8,2. Kortweg geeft WatErToeDoet patiënten inzicht in hun prioriteiten, kunnen ze beter de regie over hun ziekte nemen, ontstaat er een écht gesprek in de spreekkamer en ligt de focus in de behandeling – en daarmee de behandeldoelstellingen – in mindere mate op de klachten, maar juist op dat wat de patiënt nog wil kunnen blijven doen.
Verdieping van het gesprek in de spreekkamer
Hella: “Ik raad veel patiënten aan om WatErToeDoet te gebruiken, omdat het hen richting geeft bij het omschrijven wat ze willen blijven doen. Daardoor kan ik heel concreet uiteenzetten hoe we de behandeling kunnen aanpassen om dat doel te bereiken. Naast het bespreken van fysieke ongemakken, krijgt het gesprek dus een extra toevoeging. En net zo goed geldt dat voor de partner en andere belangrijke naasten; WatErToeDoet kan ook buiten de spreekkamer de starter zijn van een verhelderend gesprek waarin duidelijk wordt wat voor iemand belangrijk is. Ik hoop dat de tool daarom door veel zorgverleners ingezet gaat worden.”
Bekijk deze korte video over wat de tool de zorgverlener oplevert: https://vimeo.com/340426583
Video’s met uitleg en meegeef-materialen voor uw patiënten vindt u hier.