Twaalf Twentse gemeenten gaan gezamenlijk werk maken van het opsporen van foute zorgbureaus. Er blijken veel meer risicovolle zorgaanbieders dan aanvankelijk gedacht. Er worden nu extra opsporingsambtenaren ingezet.
Van de ongeveer driehonderd gecontracteerde bureaus, kleuren er 64 rood in het stoplichtmodel van de samenwerkende gemeenten. Dan zijn er ernstige twijfels over de werkwijze of integriteit, zo meldt dagblad Tubantie op 27 mei. De helft van de gecontracteerde bureaus scoort oranje. Dat betekent dat de ze niet helemaal alles op orde hebben, maar cliënten hebben geen verhoogd risico. Bij een vijfde deel is alles in orde. Het stoplichtmodel is ontwikkeld op basis van twaalf vragen over risico-indicatoren, zoals verhouding omzet/personeelskosten, belangen in andere bedrijven of bezit van onroerend goed.
Zorgfraude
Die 64 is veel meer dan verwacht, zegt Samen14/OZJT, het samenwerkingsverband van de gemeenten. Dat kan betekenen dat de indicatoren te scherp zijn gesteld of dat de mate van zorgfraude wordt onderschat. Samen14/OZJT gaat extra opsporingsambtenaren om de rode bureaus nader te onderzoeken. Doel is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over risicovolle zorgaanbieders.
Aanbestedingsmodel
Dubieuze zorgaanbieders zouden te makkelijk door de aanbesteding van Twentse gemeenten komen. Voor inschrijving zijn slechts een paar kruisjes nodig op de voor de hand liggende plek. Echte controle van alle gegevens vindt pas ná de gunning plaats. Zorgbureaus Victorie, Samen Sterk, MSE, Het Thuisgevoel, Take Care V&R Thuiszorg, Anahid en Het Mozaïek liggen allemaal onder vuur vanwege gerommel met zorggeld. Toch stonden ze allemaal per 1 januari 2019 op de lijst van gegunde aanbieders van Samen14/OZJT. Tweede Kamer lid Kerstens (PvdA) heeft de minister van VWS vragen gesteld over berichten dat foute zorgondernemers makkelijk door aanbestedingsprocedures komen.