Mensen zonder zorgverzekering kunnen vanaf deze maand ook noodzakelijke medische zorg krijgen als het niet spoedeisend is. Het gaat vaak om personen met verward gedrag, bij wie het moeilijk is om te achterhalen of ze überhaupt verzekerd of verzekeringsplichtig zijn. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid en Welzijn) heeft de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden aangepast zodat zij de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.
De oorspronkelijke Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden was beperkt tot spoedeisende zorg. Na een oproep van Straatdokter Nederland eind 2018 heeft Blokhuis besloten om de regeling aan te passen. Staatdokters Nederland constateerde dat personen met verward gedrag en ook dak- en thuislozen, waaronder veel jongeren, op hun meest kwetsbare momenten verstoken blijven van zorg, of dat het vaak lang duurt voordat de nodige stappen worden gezet.
“In een welvarend land als Nederland kan het niet zo zijn dat we mensen zo in de kou laten staan, zeker niet op hun zwakste momenten”, zegt staatsecretaris Blokhuis. “Ik ben heel blij dat ik deze groep nu meer zekerheid kan bieden en trots op de Straatdokters die deze groep niet los heeft gelaten met een dringende oproep aan de politiek om dit op te lossen. De eerste belangrijke stap is gezet.”
Om de nieuwe regeling bekendheid te geven zijn alle Nederlandse zorgaanbieders schriftelijk geïnformeerd. Informatie over de regeling is te vinden op de website van administratiekantoor CAK. Daarnaast gaat een groep voorlichters op pad om met de ziekenhuizen, ggz instellingen, huisartsen, verpleegkundigen en specialisten te praten. Het gaat dan ook om mensen die werken in financiële en administratieve functies.
Het gaat naar schatting om 6.250 onverzekerde mensen. Met de regeling is in 2019 4,8 miljoen euro gemoeid. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 maart 2018.