Patiënten in het Radboudumc consumeren jaarlijks 6684 appels, 5345 peren, 34520 eieren. Wie dacht dat appels en peren niet te vergelijken zijn komt bedrogen uit. FoodforCare (patiënten voedingsconcept Radboudumc) kocht voorheen haar fruit en eieren in bij de groothandel, en kiest nu voor streekproducten via Oregional.
Oregional is een organisatie opgericht door boeren en telers uit de regio Arnhem, Nijmegen en de Liemers. Dagelijks worden producten bij aangesloten boeren opgehaald en direct gedistribueerd in de regio. Directe levering vanuit de Betuwe leidt tot betere kwaliteit en minder CO2 uitstoot (transportkilometers). Omdat de producten in de regio geproduceerd, verwerkt en geconsumeerd worden, is er weinig transport nodig om de producten op de juiste plek te krijgen. Doordat je rechtstreeks bij de boer koopt krijgt de boer een eerlijke prijs, zo kan de boer meer aandacht besteden aan dierenwelzijn, natuur en milieu.
Product: Scharreleieren en Vrije-uitloop eieren
Rond 1920 is het gemengd boerenbedrijf van de familie Tomesen gestart. Door de jaren heen verdwenen er steeds diersoorten op het bedrijf en specialiseerde het in het houden van leghennen. De kippen op het bedrijf lopen los in hun stal en kunnen de hele dag zelf plannen. Er is volop en onbeperkt eten en drinken. In de scharrelruimte kunnen de kippen naar hartenlust pikken en een stofbad nemen. Op de zitstokken kunnen ze overdag lekker chillen en gedurende de nacht slapen. Sinds 2016 houden ze scharrelkippen die een overdekte uitloop hebben.
Er is een eigen mestverwerking op het bedrijf waar de kippenmest wordt gedroogd en verwerkt tot mestkorrels.
Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen waarmee voor een belangrijk deel in eigen stroombehoefte wordt voorzien. Verder is er een pakstation waar de eieren worden gesorteerd en verpakt.
Roy Tomesen heeft sinds kort zijn traditionele legstal verbouwd om er een vrije uitloopstal van te maken. Hierdoor is hij zo’n 30.000 kippen minder gaan houden, máár de stal voldoet nu wel aan de eisen voor het ‘beter-leven’ keurmerk van de dierenbescherming. “Het is een prachtig gezicht hoor als je die kippen ziet in de vrije uitloop. Ben ik trots op”.
De Woerdt
Naam: Fam. van Olst
Product: Appels & Peren
Sinds 1977 telen Nico en Greet van Olst appels, peren, kersen en pruimen. Wat opvalt aan De Woerdt is het grote aantal appelrassen dat ze hebben, wel vijftien! Sinds 1985 telen Nico en Greet op milieuvriendelijke wijze. Zo zetten ze roofmijten uit om spint te bestrijden en als ze bestrijdingsmiddel spuiten dan is het alleen om schadelijke insecten te bestrijden, en zonder schade aan andere insecten of het milieu. Hun bedrijf is sinds 2002 gecertificeerd en voldoet daarmee aan strenge milieueisen en wettelijke voorschriften. Tevens hebben ze een mooie Landwinkel waar veel producten liggen die afkomstig zijn uit de regio.
Green deal duurzame zorg
In oktober 2018 ondertekende FoodforCare samen met 132 partijen de Green Deal Duurzame Zorg. De partijen maken afspraken over het terugdringen van CO2-uitstoot, het zuinig omgaan met grondstoffen (circulaire economie), het verminderen van medicijnresten in het afvalwater en het bevorderen van een gezond makende leefomgeving bij zorginstellingen.