Eind 2017 heeft Medtronic deze eerste innovatieve hart-longmachine geplaatst bij St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Op dat moment had het St. Antonius de wereldprimeur: het allereerste ziekenhuis dat deze innovatie mocht testen.
Alle negen machines operationeel
Sindsdien is in een nauwe samenwerking tussen Medtronic, fabrikant Spectrum en St. Antonius Ziekenhuis uitgebreid getest en zijn de gebruikers getraind om ermee te werken. In totaal heeft het St. Antonius negen van de geavanceerde machines aangeschaft en vanaf januari 2019 zijn alle negen machines operationeel. Nu wordt iedere openhartoperatie in het St. Antonius, één van de meest innovatieve Hartlong-centra in Nederland,ondersteund met de meest geavanceerde apparatuur die er op dit moment wereldwijd beschikbaar is.
Eigenschappen op een rijtje
Alle informatie op één scherm: Geïntegreerd systeem met de hardware, diagnostiek en software (datamanagement) in één systeem. Flexibele inrichting: Op maat gemaakte modulaire opbouw, rvs-frame, interne kabel routing,5 wiel stabiliteitssysteem en een kleinere O.K. ‘foot print’. Veiligheid gegarandeerd: Intuïtieve, gebruiksvriendelijke en aanpasbare user-interface Data-analyse met ingebouwde best practice protocollen en check-lists Future proof: App based software
Voordelen voor de perfusionist…
De voordelen volgens Peter van den Barselaar, perfusionist in het St. Antonius: ‘Patiënten die een hart/longoperatie ondergaan zijn vaker ouder, en hebben ook vaker meerdere aandoeningen. Het is een hele uitdaging om deze oudere, kwetsbare patiënten goed en veilig door een operatie heen te begeleiden. Met deze nieuwe machine kan een perfusionist de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt tijdens de operatiemeer op maat ondersteunen. Hij hoeft daarvoor bovendien niet meer op 11 verschillende schermen te kijken, maar ziet alle informatie op één enkel scherm.
…en voordelen voor de patiënt.
Als het nodig is, kunnen we hierdoor sneller bijsturen. Dat is belangrijk voor het herstel van bijvoorbeeld de hersenfunctie en de nierfunctie na de operatie. Herstellen de vitale functies goed, dan herstelt de patiënt ook beter.’
Kwaliteitswinst
Ook de kwaliteit van de perfusionisten vaart wel bij de nieuwe machine. De machine geeft na iedere operatie een cijfer aan de perfusionist. “Dat is wel even wennen,Scoor je een 8, dan betekent dat dat het nóg beter kan. Door jezelf steeds te blijven vergelijken met collega’s en daarover in gesprek te gaan, leren we van elkaar en kunnen we onszelf verder verbeteren. Het zal ons team en daarmee de kwaliteit van zorg voor onze patiënten naar een nóg hoger niveau tillen, daar ben ik van overtuigd.”
Koppeling aan patiëntendossier
“Uniek is dat we als eerste ziekenhuis in de wereld deze nieuwe hartlong-machines gekoppeld hebben aan het elektronisch patiëntendossier. Hierdoor kunnen we gemakkelijk gegevens tijdens de operatie uitlezen en opslaan (bijvoorbeeld van het lab). De machines verzamelen bovendien meer data en door die te analyseren, krijgen we meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie. “Goede dataregistratie is steeds belangrijker, niet alleen voor controle achteraf maar ook om te verbeteren”, zegt Van den Barselaar.