Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat vanaf februari digitaal medicatie voorschriften verzenden naar apothekers. Dat gaat via het Landelijk SchakelPunt (LSP). Het ziekenhuis volgt hierin het voorbeeld van de regio Zuidoost-Brabant, waar het Máxima Medisch Centrum en Elkerliek Ziekenhuis vorig jaar al startten met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften.
De digitale voorschriften komen, net als de elektronische voorschriften die apotheken nu al van huisartsen ontvangen, automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht. De kans op fouten is hierdoor kleiner dan bij voorschriften op papier, stelt de ziekenhuisorganisatie. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten kunnen worden klaar gemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werkzaamheden beter te spreiden.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt in de weg naar de live gang geholpen door het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) en werkt nauw samen met apothekersverenigingen Concordant en Brabant Farma. Naar verwachting kan straks 92 procent van de poliklinische medicatievoorschriften digitaal worden verzonden.
“We zijn erg verheugd dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis nu ook digitaal medicatie gaat voorschrijven. Dat betekent dat de grensregio tussen Noordoost- en Zuidoost-Brabant nu helemaal gedekt is. Alle apotheken kunnen digitaal voorschriften ontvangen en de meerderheid van ziekenhuizen kunnen verzenden”, zegt Roanda Fokkens-Steba, programmamanager Medicatie bij RZCC.
“Zoals bij iedere procesverandering, zijn er ook hier verschillende uitdagingen die we nog moeten oplossen”, vervolgt Fokkens-Steba. “Bijvoorbeeld wat te doen als een recept onverhoopt niet is aangekomen? Of de patiënt toch liever naar de eigen apotheek gaat terwijl het recept al naar de poliklinisch apotheek is verzonden? Daar werken we momenteel hard aan met elkaar, in zeer goede samenwerking met alle betrokken apotheken en ziekenhuizen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat digitaal medicatie voorschrijven in 2019 de algemeen geaccepteerde werkwijze gaat worden in de regio Oost-Brabant.”
In maart 2018 voerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis al een pilot uit, waarin vier afdelingen van het ziekenhuis en vier ontvangende apotheken meededen.