De inzet van een verpleegkundige als behandelcoach naast de behandelaar, meer gebruik van e-health en leefstijlbegeleiding. Het zijn belangrijke elementen van de behandeling op de ‘Fit op weg poli’. Hiermee wil GGZ Delfland de wachttijden voor cliënten oplossen. Tegelijkertijd moet de behandeling efficiënter door een andere timing van interventies.
Waar een cliënt normaal gesproken weken- of zelfs maandenlang op de wachtlijst kan komen te staan, wordt hij in de nieuwe werkwijze na drie weken gezien voor een intakegesprek met een behandelaar en een behandelcoach. Daarna volgen meerdere gesprekken om de problematiek glashelder in kaart te brengen.
Bij de timing van behandeling wordt gekeken naar omliggende factoren, de zogeheten netwerktheorie. Van Hees: “Als iemand in het dagelijks leven erg veel stress ervaart door bijvoorbeeld geld-, relatie- of slaapproblemen, heeft het weinig zin om hem voor een depressie te behandelen zonder deze randproblematiek aan te pakken. Daarom gaan we dat soort zaken eerst aanpakken. De leefstijlbehandeling richt zich op een gezond slaappatroon, wat essentieel is voor de geestelijke gezondheid, maar ook op beweging en voedingspatronen. Als de cliënt dat deel van zijn leven op orde heeft, gaat de psycholoog met diagnosegerichte therapie aan de slag.” De verwachting is dat een beter timing van de interventies tot een sneller succes zullen leiden.
Behandelcoach
De behandelcoach heeft een grote rol in de eerste fase, waardoor bijv. schaarsere capaciteit van GZ psychologen wordt bespaard “De behandelcoach, dat is een verpleegkundige”, licht initiatiefnemer Suzanne van Hees, klinisch psycholoog en psychotherapeut in opleiding bij GGZ Delfland, toe. “In de toekomst willen we gaan kijken of ook andere beroepsgroepen de rol van behandelcoach op zich kunnen nemen.”
Van Hees benadrukt dat de behandeling hierdoor niet wordt uitgesteld en dat patiënten met zwaardere psychische klachten net zo gebaat zijn bij het aanpakken van de omliggende factoren. “Juist bij iemand met een zware depressie, bij wie het hoofd even helemaal niet werkt, is het goed om vooral iets te doen. Overigens wordt ook bij de reguliere behandeling van depressie gestart met bewegen en voeding. Het gaat om psycho-educatie, ofwel het leren signaleren wanneer het mis gaat.”
De Fit op weg poli helpt de cliënt met schuldhulpverlening. Daarvan is bekend dat die vaak moeizaam op gang komt, maar de ggz-aanbieder heeft een korte lijn naar zusterorganisatie Doel die zich bezighoudt met maatschappelijk werk. Daarnaast werkt de organisatie samen met de gemeente.
E-health
De cliënt krijgt tijdens traject online ondersteuning, oftewel e-health. E-health-behandelingen zijn al gebruikelijk bij GGZ Delfland, maar de Fit op weg poli gaat er actiever mee aan de slag. Ook wordt gebruik gemaakt van fitbits, die de leefstijl van de cliënt inzichtelijk maken. “De fitbit geeft de patiënt meteen feedback”, vertelt Jasper de Haan, projectmanager van de Fit op weg poli. “Bijvoorbeeld over het slaappatroon en de beweging. Mensen verwachten niet altijd dat ze met elektronica aan de slag moeten, daarom leggen we vooral heel goed het belang uit. De behandelcoach begeleidt de patiënt in het gebruik hiervan. Het gebruik van e-health en de inzet van de behandelcoach zorgen ervoor dat het aantal contactmomenten omhoog gaat, maar de totale tijdsbesteding en kosten om laag. Veel contacten vinden in groepen plaats”
Volgens De Haan is de Fit op weg poli een bijzonder project, omdat het vanuit de werkvloer is geïnitieerd. “We verwachten dat we hier veel van kunnen leren. Het zou helemaal bijzonder zijn als het allemaal werkt zoals we denken, maar het gaat er ook om dat we een stap zetten naar een andere manier van werken. Daarom investeert de organisatie hierin. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om slimmer om te gaan met de mensen en middelen die we hebben.”
De Fit op weg poli vloeit voort uit een samenwerking met de TU Delft. Het begon allemaal met een pressure cooker van het TU Delft Health Initiative in 2018, waar GGZ Delfland aanschoof. Daaruit bleek dat de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg ook bij GGZ Delfland als een van de grootste problemen ervaren wordt. Innovatiespecialisten Tim Haarlemmer en Frens Pries gingen naar aanleiding van de pressure cooker samen met Suzanne van Hees en Jasper de Haan aan de slag en ontwikkelden de Fit op weg poli, een pilot voor een nieuwe manier van werken. De TU Delft bleef op de achtergrond betrokken bij het project.