Het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag wordt uiterlijk 2024 gesloten. Dat heeft het bestuur van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), waar het ziekenhuis onderdeel van is, donderdag bekendgemaakt.
Halverwege dit jaar gaat het Bronovo volgens de plannen in de weekenden dicht. “HMC Bronovo wordt in 2019 omgevormd tot een weekziekenhuis voor poliklinische en planbare zorg”, aldus HMC. “Tussen 2022 en 2024 zal de poliklinische en planbare zorg worden verplaatst naar HMC Antoniushove en HMC Westeinde, waarna HMC Bronovo als ziekenhuis in de huidige vorm zal worden gesloten.”
Acute zorg
Er wordt nog een keuze gemaakt om de huisartsenpost (HAP) op het Bronovo te houden of te verplaatsen naar een andere goed toegankelijke locatie. Alle acute zorgfuncties, inclusief verloskunde worden medio dit jaar in HMC Westeinde geconcentreerd. De beddencapaciteit wordt daar met tachtig bedden uitgebreid. Ook wordt het aantal parkeerplaatsen op het terrein van Westeinde uitgebreid, van 555 naar minimaal 750 plekken.
Westeinde
Onder het HMC vallen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam-Voorburg. Westeinde blijft, als ziekenhuis met een van de grootste spoedeisendehulpafdelingen van Nederland, het centrum voor acute en hoogcomplexe zorg. Antoniushove wordt de locatie voor oncologie én planbare zorg.
Besluitvorming
Het bestuur gaat de plannen spoedig voorleggen aan belanghebbenden. “Deze koers zal HMC in dialoog met alle belanghebbenden intern en extern toetsen op draagvlak. De zorgen en suggesties die daaruit naar voren komen zullen zorgvuldig worden gewogen. Daarna vindt besluitvorming plaats in overleg met de medezeggenschapsorganen”, aldus het bestuur. Daarbij worden inwoners uit de omgeving van alle HMC-locaties en omliggende gemeenten uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten.
De plannen van HMC om het Bronovo te sluiten waren eerder al uitgelekt, maar er was officieel nog geen besluit over genomen.
Jaarlijks komen ongeveer 550.000 patiënten op de verschillende locaties van HMC. In totaal werken er ruim 4000 medewerkers en 350 medischspecialisten. Volgens het bestuur zullen er geen gedwongen ontslagen vallen door het sluiten van het Bronovo.
Amalia
Prinses Amalia is er zondag 7 december 2003 geboren en ook haar zusjes kwamen er ter wereld, net als verschillende andere kinderen van de familie. Ook werden diverse leden van de koninklijke familie behandeld in het ziekenhuis in de lommerrijke en dure wijk Benoordenhout. Het hospitaal ligt op loopafstand van Paleis Huis ten Bosch.
Juliana
Door de koninklijke patiënten en geboorten werd Bronovo ook het toneel van persbijeenkomsten en zelfs live rtv-uitzendingen. Toen Juliana er werd opgenomen na een ongelukkige val thuis bij een vriendin in de buurt, gaf de behandelend arts in het ziekenhuis een persconferentie, een twintig jaar geleden voor Nederland nog ongebruikelijke gebeurtenis. Na de geboorte van de prinsesjes werd er een ruimte ingericht voor mededelingen aan de pers en/of een ontmoeting van journalisten met betrokkenen. Willem-Alexander troonde er trots voor het eerst zijn nakomelingetjes.
Royal Class
Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen die zijn genoemd naar een lid van de koninklijke familie en levert naar eigen zeggen ,,hoffelijke zorg”. Het kwam in het verleden ook in het nieuws door een nieuwigheid: de Royal Class Service met extra maaltijdfaciliteiten, een sanitairpakket, een minibar op de kamer of zelfs een compleet ingerichte kantoorhoek.
Het ziekenhuis is genoemd naar Sara Katharina de Bronovo (1817 – 1887). Zij was verpleegkundige en medeoprichtster van de voorloper van het huidige ziekenhuis. (ANP)