Drie op de tien Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder zouden niet openlijk over prostaatkanker praten, als ze daarmee te maken zouden krijgen. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft onder 1065 mannen. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat 83 procent van de respondenten die tot de verhoogde risicogroep behoren (60 jaar en ouder) graag elke twee jaar preventief onderzocht wil worden op prostaatkanker.
Praten over seksualiteit en intimiteit na een diagnose van prostaatkanker zou voor veel mannen lastig zijn, mochten ze met de ziekte (43 procent) worden geconfronteerd. Ook het kennisniveau over de prostaat blijkt gebrekkig: ruim een derde van de respondenten weet niet wat de belangrijkste functie van de prostaat is. Een enkeling denkt zelfs dat de prostaat een klier onder de oksel is.
Mannelijkheid
Sommige patiënten ervaren de mogelijke gevolgen van prostaatkanker, zoals erectie- en incontinentieproblemen, als een verlies van hun mannelijkheid, vertelt uroloog Remco de Vries van het prostaatkankercentrum. Dat maakt het praten erover moeilijk.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Jaarlijks krijgen meer dan honderdduizend mensen in Nederland de diagnose. Dat zullen er door de vergrijzing steeds meer worden. Het onderzoek is gedaan in het kader van de Movember-maand, waarin veel aandacht is voor onder meer prostaatkanker en teelbalkanker. (ANP)