Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Dat is de uitdaging van de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Op 19 november begint de gezonde week, waarvoor zich zo’n dertigduizend mensen hebben aangemeld.
“Gemiddeld krijgen we elke dag anderhalf tot twee keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten”, zegt algemeen Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.
Insuline
De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en daarmee een verhoogde kans op diabetes type 2. Bij dit type reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen.
Meer dan een miljoen mensen hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week duizend bij, aldus het Diabetes Fonds.
De deelnemers aan de uitdaging hebben het bijbehorende digitale magazine ontvangen. Daarin staan recepten, boodschappenlijstjes, tips, vragenlijsten en veel informatie over suikers in voedsel.
Klontje
Volgens een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mag een volwassen vrouw per dag vijftig gram aan vrije suikers binnen krijgen, een volwassen man zestig gram. Vrije suikers zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Een suikerklontje is gelijk aan vier gram suiker. Een volwassen vrouw mag dus volgens het WHO-advies dagelijks 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk vijftien suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben.
Volgens het Diabetes Fonds zitten Nederlanders daar ver boven. “We eten namelijk zo’n twintig suikerklontjes aan vrije suikers per dag. Dit komt neer op dertig kilo aan vrije suikers per jaar.” (ANP)