AppleMark
Het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk is de enige overgebleven kandidaat voor overname van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen. De curatoren van het MC IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken nu samen met het ziekenhuis de mogelijkheden van een doorstart. Dat meldt de MC Groep in een verklaring.
“Direct na het uitspreken van het faillissement is een verkooptraject opgestart door de curatoren. Naar aanleiding daarvan is een groot aantal biedingen op (onderdelen van) het ziekenhuis ontvangen”, zo is te lezen in de verklaring. “Gezien het belang van goede zorg in de regio gaat de voorkeur uit naar een potentiële kandidaat die een substantieel deel van de zorg wenst te continueren. De curatoren hebben vervolgens gesprekken gevoerd met diverse partijen en de biedingen nader geanalyseerd. Naar aanleiding daarvan hebben de curatoren besloten om met één partij, te weten Ziekenhuis St Jansdal, verder te onderhandelen over de mogelijke doorstart.”
SEH
Het St. Jansdal in Harderwijk heeft op 2 november een bieding gedaan op de zorg van de ziekenhuizen. Het plan bestaat uit een “uitgebreide ziekenhuisvoorziening met poliklinieken, mogelijkheden voor diagnostisch onderzoek, poliklinische ingrepen en zeven dagen in de week een spoedpoli van 7.30 – 22.30 uur”. Dit plan heeft volgens het St Jansdal de steun van de grootste zorgverzekeraars in de regio.
Minister Bruins voor Medische Zorg heeft het ziekenhuis gevraagd om een aangepaste bieding te doen, waarin ook voortzetting van de acute verloskunde en een volledige spoedeisende hulp (SEH) in Lelystad wordt opgenomen. “Wij blijven echter van mening dat het handhaven van een volledig basisziekenhuis daar niet haalbaar is”, aldus St Jansdal in en persverklaring. Voor acute verloskunde en een volledig ingerichte SEH zijn de risico’s voor de kwaliteit van zorg onder de huidige omstandigheden “te groot”.
CCN valt toch af
Opvallend is dat ook de groep aandeelhouders van Cardiologiecentra Nederland (CCN) is afgevallen als overnamepartij. Eerder leken zij de gedoodverfde kandidaat. Zo was de voorzitter van de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen Cees de Bruin er zeker van dat Cardiologie Centra Nederland (CCN) de IJsselmeerziekenhuizen zou overnemen. “Ik kan me geen andere partij voorstellen”, zei De Bruin op 5 november.
Dat er meerdere gegadigden waren voor de overname van de ziekenhuisorganisatie, met locaties in Lelystad, Dronten en Emmeloord, maakte minister Bruins eerder al bekend. De minister sprak van een tiental partijen. Onder deze partijen was een aantal zorgverleners en zorgaanbieders dat samenwerkt onder de naam TracQtion-consortium. Het consortium wilde via een stichting zonder winstoogmerk “integraal de MC IJsselmeerziekenhuizen BV overnemen en voortzetten”. De groep had echter al de indruk dat de voorkeur naar een andere kandidaat uitgaat. Zilveren Kruis heeft volgens de initiatiefnemers tot nu toe “iedere vorm van contact afgehouden”.
Afschaling zorg
Op dit moment wordt de zorg in de failliete IJsselmeerziekenhuizen afgebouwd. De kliniek van de failliete IJsselmeerziekenhuizen, waar mensen verblijven die een of meerdere dagen in het ziekenhuis moeten blijven, sluit woensdag 14 november. Dat is gebleken uit het afschalingsplan dat vrijdagmiddag is toegelicht aan onder anderen het personeel en patiënten.
De MC Groep verwacht dat de uitkomst van de onderhandelingen met Ziekenhuis St Jansdal later deze week helder zijn en kunnen worden gecommuniceerd.”Zodra er overeenstemming is bereikt over een doorstart, zal er een plan gemaakt worden om de werkzaamheden weer op te bouwen en voort te zetten”, aldus de organisatie.
MC Slotervaart
De aandeelhouders van CCN zijn ook afgevallen als overnamekandidaat voor het MC Slotervaart. Van het Slotervaart is vanmiddag bekend geworden dat de doorstart niet doorgaat.
De CCN-aandeelhouders willen een nieuw bedrijf willen oprichten zonder inbreng van medeaandeelhouder en oud-Slotervaart-eigenaar Loek Winter. Op 8 november hielden zij een presentatie gegeven aan een groep van ongeveer dertig tot veertig artsen.
De medisch specialisten in het ziekenhuis leken ‘met enthousiasme’ akkoord te geven voor het verder uitwerken van het plan, maar verschillende bronnen binnen MC Slotervaart bestreden dat zaterdag in het Parool. De specialisten spraken eerder over kiezen tussen twee kwaden: CCN of niks. Meerdere specialismen kondigden al aan niet mee te willen doen met de doorstart en ergens anders heen te gaan. De ondernemingsraad toonde zich wel hoopvol over een doorstart van het Amsterdamse ziekenhuis. Een doorstart bood ‘een aanzienlijke kans’ op behoud van werkgelegenheid voor de werknemers.