Er is al een virtuele verpleegster, Molly, maar binnenkort zal ook een virtuele medicus patiënten met hartfalen helpen bij hun zelfzorg. Molly monitort en verstrekt informatie, maar een nieuwe versie moet in staat zijn behandeladvies te geven, diagnoses te stellen en medicatie voor te schrijven.
Het eerste prototype moet over drieënhalf jaar beschikbaar zijn, zo schrijft Maastricht UMC+ op haar website. Onderzoekers en hun internationale partners hebben hiervoor vierenhalf miljoen euro aan Europese subsidies ontvangen. Het project wordt uitgevoerd door verschillende kennisinstellingen met medewerking van partijen die deskundig zijn op het gebied van serious gaming, kunstmatige intelligentie en telemonitoring.
Zorgavatar
De virtuele verpleegkundige Molly wordt deze maand structureel geïmplementeerd in de Maastrichtse hartfalenzorg. Het is een zorgavatar gericht op monitoring en het geven van medische informatie, waarbij een echte verpleegkundige nu nog altijd meekijkt. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor het aantal ziekenhuisbezoeken structureel minder wordt. Maar de e-health toepassingen moeten veel verder gaan dan alleen monitoring en informatieverstrekking.
Ethisch
De virtuele medicus moet daarvoor zelflerend zijn en zich kunnen aanpassen aan situaties. De toepassing moet ook gebruiksvriendelijk en stimulerend zijn voor iedere doelgroep, ongeacht opleidingsniveau, leeftijd of geslacht. Daarnaast moeten een aantal juridische en ethische vraagstukken worden beantwoord. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als iets niet goed gaat? Aan het einde van het project moet de virtuele medicus daarom voor honderd procent medisch verantwoorde beslissingen nemen