Niet alleen vinden verpleegkundigen de ouderenzorg weinig aantrekkelijk, het ontbreekt hen vaak ook aan kennis. Ruim een derde van alle verpleegkundigen weet onvoldoende om patiënten van 70-plus goede zorg te kunnen bieden. Ziekenhuizen zullen moeten samenwerken en nieuwe scholingstrajecten ontwikkelen om dit tegen te gaan.
Het gebrekkige kennisniveau is de belangrijkste conclusie van een grootschalige studie onder coördinatie van verpleegkundige Christel Derks, verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Zij deed onderzoek onder bijna tweeduizend verpleegkundigen van tien topklinische ziekenhuizen in Nederland. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap.
Kwaliteit van zorg
De studie laat zien dat verpleegkundigen het niet aantrekkelijk vinden om voor ouderen te zorgen. Zij voelen zich onwennig bij oudere patiënten en ervaren ze als klagend en niet flexibel. De verpleegkundigen scoren van onvoldoende tot gemiddeld op kennis over fysieke, mentale en sociale aspecten van veroudering. Van 36 procent van de ondervraagden lag het kennisniveau onder de norm. Opvallend zijn ook de grote verschillen in kennisniveau per team. Dat heeft zeker gevolgen voor de kwaliteit van zorg die patiënten ontvangen, zo stellen de onderzoekers. Zij pleiten er voor dat verpleegkundigen regelmatig hun kennis delen met collega’s. Oudere, meer ervaren verpleegkundigen scoren beter als hun jongere collega’s en moeten dus als experts op de afdeling fungeren.
Voor het eind van dit jaar start een uitgebreidere studie in meer ziekenhuizen. Die moet duidelijk maken hoe verpleegkundigen hun kennisniveau, attitude en klinisch handelen in relatie tot de oudere patiënt kunnen verbeteren. De resultaten worden in juni 2019 verwacht.