Overheden, zorgverzekeraar Menzis, zorginstellingen en andere partijen die samenwerken in de Stuurgroep Zorg willen vaart zetten achter het aardbevingsbestendig maken van zorggebouwen in Groningen. In het aardbevingsgebied moeten twaalf verpleeghuizen worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw voor vijf grote zorgcomplexen met in totaal meer dan zeshonderd bedden.
Voor de projecten in Appingedam, Delfzijl, Slochteren, Uithuizen en Loppersum is meer geld nodig dan de betrokken partijen kunnen opbrengen. De kosten lopen in de vele miljoenen. Daarom hoopt de stuurgroep dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat meebetalen.
Over de kosten van de projecten in de vijf plaatsen en de bijdrage die van de NAM wordt verwacht, kan voorzitter Maarten Ruys van de Stuurgroep Zorg niets zeggen. “Het is niet verstandig om daar nu op in te gaan, omdat het om ingewikkelde berekeningen gaat”, zegt Ruys. “Overigens is het niet aan de stuurgroep om met de NAM te overleggen over de hoogte van de bijdrage. Dat is aan het ministerie van Economische Zaken.”
“Directe risico’s zijn er nu niet voor de mensen die in de panden wonen, maar toch vinden we het belangrijk om aan de slag te gaan”, meldt Ruys. “Bij het aardbevingsbestendig maken, moet je onder meer denken aan het sterker maken van de liftschachten en trappenhuizen.”
Nieuwbouw
De zorgcentra die van de stuurgroep moeten sluiten zijn: Vliethoven, Betingestaete en De Brug in Delfzijl, Damsterheerd, Opwierde, Gockingahof en Hogewerflaan in Appingedam, Wiemersheerd in Loppersum, De Mieden in Uithuizermeeden en Molenerf, Engersma en De Tille in Uithuizen. De nieuwbouw die daarvoor in de plaats komt zijn een verpleeghuis in Delfzijl met 190 bedden voor ouderen en 24 ggz-plaatsen en een miniziekenhuis met vijftig bedden, een verpleeghuis in Appingedam met 108 bedden voor ouderen en 32 tot 48 voor gehandicapten, een verpleeghuis in Uithuizen met 45 bedden voor ouderen en 45 tot 60 voor gehandicapten, een verpleeghuis met 40 bedden in Loppersum en een kleinschalig wooncentrum in Slochteren.
Naast de grote nieuwbouwplannen heeft de Stuurgroep Zorg een aantal kleinere ingrepen op het oog. Daarbij gaat het om de bouw van aanleunwoningen, het scheiden van wonen en zorg en het omvormen van verzorgingshuisbedden tot verpleging.
Ingreep
De massale ingreep moet het zorgvastgoed aardbevingsbestendig maken en grootschaliger, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. De nieuwbouw richt zich op het bieden van complexe zorg. Ouderen met een lichte zorgvraag kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen met zorg op afstand. Daarom worden kleinschalige zorgcomplexen afgebouwd. (ANP/Skipr)