Ggz-instelling Reinier van Arkel en de GGD in Noordoost-Brabant gaan een samenwerking met politie en justitie aan. Binnenkort start een pilot waarin arrestanten van lichte vergrijpen die een verwarde indruk maken worden overgebracht naar het cellencomplex van de politie in Den Bosch. Daar komt dan iemand van de crisisdienst van Reinier van Arkel en de GGD om ze te screenen. Die bepaalt dan of het al dan niet verantwoord is om de arrestant weer op straat te zetten.
Reinier van Arkel en de GGD rapporteren daarnaast aan het openbaar ministerie (OM), zodat die rekening kunnen houden met verwardheid bij de afdoening van de vergrijpen volgens het snelrecht. De crisisdiensten overleggen ook met het OM of iemand gedwongen moet worden opgenomen of dat opname in een reguliere instelling volstaat. Het gaat alleen om arrestanten die iets hebben gedaan waarvoor je niet in voorlopige hechtenis wordt genomen. Het moet voorkomen dat iemand weer op straat grotere misdrijven gaat plegen.
Schakelen
Politie en justitie hopen door snel te schakelen tussen straf en zorg de overlast van verwarde personen in te dammen. De politie in Noordoost-Brabant krijgt steeds meer meldingen binnen over verwarde mensen. Vorig jaar waren dat er zesduizend, bijna twee keer zoveel als in 2013.
De proef in Den Bosch gaat een half jaar duren, schrijft het Brabants Dagblad op 4 oktober. Als de werkwijze bevalt dan gaat Zuidoost-Brabant volgen. Mogelijk verwarde arrestanten zullen dan naar het cellencomplex van het bureau in Eindhoven worden gebracht.