Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil een verplicht register instellen voor zorgmedewerkers die over de schreef zijn gegaan door bijvoorbeeld iemand te mishandelen. Dat register zou er al in 2019 moeten komen.
Dat schrijft Hugo de Jonge op 27 september in een brief aan de Tweede Kamer, waarmee hij reageert op een commissieverzoek naar de stand van zaken over oudermishandeling. Andere misdrijven die in het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn zouden moeten worden opgenomen zijn bijvoorbeeld diefstal of seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Jonge onderzoekt onder zorgorganisaties nu of er draagvlak is voor zo’n database en of het uitvoerbaar is om die bij te houden. Organisaties krijgen toegang om de database te raadplegen en om nieuwe gevallen toe te voegen.
Landelijk
Er is nu al zo’n register van daders. Dat voldoet aan de eisen gesteld door de AVG en de Autoriteit Persoonsgegevens, maar het heeft geen verplicht karakter. Het is niet bekend hoeveel namen van zorgverleners daar op staan. Er doen 36 instellingen aan mee. Het huidige waarschuwingsregister heeft een bereik van zo’n 50 duizend zorgmedewerkers, maar dat vindt de minister niet genoeg. Tot de verplichte database er is, wil De Jonge breed landelijk gebruik van het waarschuwingsregister, door zo veel mogelijk partijen, stimuleren.
Uitbuiting
Het verplichte register is een maatregel uit een waaier aan oplossingen die de minister in de brief geeft om met name ouderenmishandeling te voorkomen. Zo wil hij analoog aan de al bestaande ‘kindcheck’ ook een ‘ouderencheck’ laten invoeren. Hij wil professionals en mantelzorgers trainen. En hij zoekt contact met de Vereniging van Banken om financiële uitbuiting aan te gaan pakken.