Zorginstelling Olcea Multiculturele Zorg in Hengelo is woensdag failliet verklaard. Het faillissement is onder meer het gevolg van problemen met het pensioenfonds en een onbetaalde rekening voor de opvang van Libische oorlogsslachtoffers, zo meldt dagblad Tubantia.
Olcea Multiculturele Zorg leverde sinds elf jaar dagopvang en thuiszorg aan cliënten met een Syrisch-orthodoxe, Turkse en Armeense achtergrond. Die cliënten betaalden Olcea uit hun persoonsgebonden budget (pgb).
Volgens Tubantia begonnen de financiële problemen in 2012 met de opvang van dertig Libische oorlogsslachtoffers die in Nederland verbleven. Olcea Multiculturele Zorg was verantwoordelijk voor de organisatie en begeleiding van de gewond geraakte Libiërs. Maar de Libische regering, die de rekening moest betalen, bleef deels in gebreke, aldus waarnemend-curator Ale Holsbrink. Volgens Holsbrink wacht het Twentse zorgbureau nog op “enkele tonnen” vanuit Libië.
Ook kreeg Olcea-directeur Ibrahim Uncu problemen met het pensioenfonds en de Belastingdienst. Met de fiscus wist hij een betalingsregeling te treffen voor een naheffing van vier ton, bij het pensioenfonds kreeg hij dit niet voor elkaar. “Met terugwerkende kracht moest ik pensioenpremies afdragen vanaf 2013 en die moesten binnen een jaar worden betaald. Het ging om ruim twee ton. Dat geld was er niet”, aldus Uncu.
Verscherpt toezicht
In 2017 werd Olcea Multiculturele Zorg onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gesteld. De inspectie constateerde onder meer tekortkomingen op het gebied van dossiervoering en medicatieveiligheid. Ook had een aantal van de personeelsleden niet de vereiste kwalificaties.
Uncu laat aan Tubantia weten dat de opvang en zorg voor de vijftien cliënten van Olcea Multiculturele Zorg voor deze maand nog gewaarborgd is. Olcea gaat voor deze cliënten op zoek naar onderdak bij collega-zorgbureaus.